Εστιατόρια Αθήνας - νέα σεζόν: Αλλαγές, αφίξεις, μεταγραφές - Καραμολέγκος is back!!!

Η σεζόν 2016-2017 παίρνει μπρος, με αφίξεις, αλλαγές και καινούργια concepts, μετακινήσεις και μετεγγραφές. Τα νέα πλάνα αρχίζουν σταδιακά να σχηματοποιούνται και να ανεβάζουν τους σφυγμούς της αθηναϊκής σκηνής φουντώνοντας το ενδιαφέρον.

 

Όπως γράφουν η Άντζελα Σταματιάδου και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος στο athinorama.gr, σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε φέτος στο «Varoulko Seaside», αφού θα εγκαινιάσει­ τον Νοέμβριο τη συνεργασία του με τον σεφ Γιάννη­ Παρίκο, βραβευμένο επί πολλά χρόνια από τους Χρυσούς Σκούφους για το «Water Restaurant» του «Sani Resort». «Τον θεωρώ παιδί μου», μας είπε εμφαντικά ο Λευτέρης Λαζάρου, «και τον εκτιμώ απεριόριστα ως σεφ».

 

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συνεργάζονται, αφού ο Παρίκος δούλεψε πολλά χρόνια στην κουζίνα του «Βαρούλκου» και ήταν σεφ του «Kool Life» το χειμώνα του 2012, όταν υπό την επιμέλεια του Λαζάρου βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο.

 

Μαζί θα ανανεώσουν το φαγητό, εστιάζοντας στη σωστή σχέση ποιότητας/­τιμής, και θα αναπτύξουν το νέο πρόσωπο του δημοφιλούς εστιατορίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπιστρό με έμφαση στους αφρώδεις οίνους της Ελλάδας και σε κοκτέιλ με αρωματισμένα τσίπουρα συνοδεία τάπας.

Μη μας πείτε ότι δεν έχετε επιθυμήσει τη μαγειρική του Χρύσανθου Καραμολέγκου τόσα χρόνια που λείπει από την Αθήνα. Ε, λοιπόν­, επανέρχεται δυναμικά με ένα εστιατόριο κυριολεκτικά στην «κοιλιά της Αθήνας», σε απόσταση αναπνοής από τη Βαρβάκειο δηλαδή.

 

Θα είναι ανοιχτό από το πρωί με εξελιγμένα σάντουιτς και πολλά προϊόντα μικρών παραγωγών που ανακάλυψε φέτος στην Πελοπόννησο, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρει φτηνό φαγητό με πολλά κεμπάπ (έτσι αποκαλεί ο Χρύσανθος ό,τι ψήνεται σε σουβλάκι ) κρεάτων και θαλασσινών. 

 

Πιθανόν να βάλει και κάποια μαγειρευτά με τις δικές του πινελιές, σίγουρα όμως θα τα σερβίρει σε τηγάνια και ταψάκια. «όπως μας μοίραζαν οι μανάδες μας το φαγητό», μας είπε χαρακτηριστικά. Το βράδυ­, πάντως, το εστιατόριο θα γίνεται γκουρμέ, στο στιλ της «Ντομάτας», με 10-15 πιάτα ανάλογα με το τι βρίσκει ο σεφ στην αγορά, πάντα όμως σε προσιτές τιμές.

Ο Jean-Charles Metayer ετοιμάζει ένα άλμα στην καριέρα του αναλαμβάνοντας executive chef στο ξενοδοχείο «Grischa» στο Νταβός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα, την οποία θεωρεί πλέον σπίτι του.

 

Θα πηγαινοέρχεται , παρότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συνεχίσει στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο «Premiere» του «Intercontinental». Θα συνεχίσει, πάντως, να έχει την υψηλή εποπτεία του επίσης βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο «Kalypso» στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula», ενώ συνεργάζεται και με το «The Clumsies» στο sandwich project που θα τρέχει κάθε σαββατοκύριακο στο brunch, με σπέσιαλ παρελκόμενα σε ψωμιά που θα φτιάχνει ο αδερφός του Sebastien. Καπνιστό ψάρι και γαρίδες με μαγιονέζα σε πατατόψωμο π.χ. ή χοιρινό μαγειρεμένο με σύκα και κρεμμύδια καραμελιζέ σε μπριός με τηγανητό αβγό.

Το «Αbovo», το οποίο υπήρξε μόνιμη έδρα του τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε τον κύκλο του και δεν θα επιστρέψει στο Κολωνάκι –ένα γαστρονομικό εστιατόριο μείον δυστυχώς–, ο Μιχάλης Νουρλόγλου όμως βάζει τη σφραγίδα του στην κάρτα του casual εστιατορίου της φάρμας Μπράλου στον πρώτο όροφο του πολυαναμενούμενου Yoleni’s Flagship Store, που ανοίγει σύντομα στη Σόλωνος το ομώνυμο ηλεκτρονικό ντελικατέσεν (www.yolenis.com ).

 

Ο ίδιος μας μίλησε για ταρτάρ και καρπάτσιο, μίνι μπέργκερ με… νεφράκια, ένα δίσκο από τον οποίο θα διαλέγεις τις ιδιαίτερες γαρνιτούρες για το κρέας που σου έχει ήδη κάνει κλικ στο χασάπικο. σημειωτέον, θα έχει την ίδια τιμή με εκείνη που θα είχε αν το έπαιρνες για το σπίτι. 

 

Εκτός αυτού, ο Μιχάλης θα επιμελείται τα ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών αναφορών τάπας του καινούργιου all day cafe-bar «Borsalino», το οποίο ανοίγει στις αρχές Οκτωβρίου στο Νο 59 της Κολοκοτρώνη (με την υπογραφή των Γιάννη Κοροβέση, Μάκη Παπαδάτου και Άρη Βασιλόπουλου ) και το στιλ του θα παραπέμπει στην ανεπιτήδευτη πολυτέλεια της Ιταλίας των ’50s-’60s.

 

Το μπαρ αναλαμβάνουν οι Σίμος Ταγαράς και Σταμάτης Σταματιάδης, υπό την εποπτεία του Κοροβέση, στηρίζοντας την κοκτεϊλική τους πρόταση στην εποχικότητα, ενώ η κάρτα των γεύσεων θα αλλάζει ανά εβδομάδα, κινούμενη σε ανάλογη φιλοσοφία.

Από τα βόρεια στα νότια μετακόμισε ο μέχρι πρόσφατα sous chef του Έκτορα Μποτρίνι στο «Botrini’s» Τάσος Στεφάτος, τον οποίο βρίσκουμε πλέον στο «All Senses Gastronomy» της Γλυφάδας.

 

Το εστιατόριο σε λίγο καιρό θα παίζει σε τρία διαφορετικά ταμπλό: πέραν του ότι η εντυπωσιακή πολυ-αισθητηριακή γαστρονομική «παράσταση» φέτος θα ποντάρει ακόμη περισσότερο στο ελληνικό στοιχείο, προτείνοντας μόνο ένα μενού 16-17 σταδίων, δημιουργείται κι ένας δεύτερος χώρος που θα λειτουργεί παράλληλα προτείνοντας ένα δεύτερο μενού χωρίς… οπτικοακουστικό υλικό και αυστηρό ωράριο (επιτρέποντας και την κουβέντα ), ενώ αργότερα θα δούμε κι ένα εκλεκτικό chef’s table για δύο άτομα στην κουζίνα. 

 

Το «Balcony», στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, έχει ήδη ξεκινήσει με επικεφαλής τον Νίκο Φωτιάδη, αλλά η ομάδα συμπληρώθηκε και με τον Θανάση Ανδριτσόπουλο, του οποίου την κουζίνα χαιρόμασταν μέχρι τον Αύγουστο στη «Μαριγούλα» στον Πολύγυρο Χαλκιδικής (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους ).

 

Με σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τοπικές αναφορές, το εστιατόριο θα ρίξει στο τραπέζι βραχυκέρατη αγελάδα της Ναυπάκτου, μαύρο χοίρο, ποντιακά τυριά, μαντί και πολλά ακόμη.
Το ότι θα μετακομίσει σας το έχουμε ήδη γράψει: ο βραβευμένος για την ελληνική του κουζίνα «Βασίλαινας» τελικά θα ανοίξει στο πρώην «Αλάτσι» στην περιοχή του Χίλτον γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

 

Το χώρο αναδιαμορφώνουν οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Κούρκουλας και Μαρία Κοκκίνου. μάθαμε για ένα εντυπωσιακό ταβάνι και μια πολύ ιδιαίτερη κάβα-δωμάτιο που θα σηματοδοτεί το focus του εστιατορίου στη wine list, η οποία θα αριθμεί πλέον 200 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα. 

 

Στο χώρο που τον στέγαζε επί δεκαετίες στον Πειραιά ο Θανάσης Βασίλαινας έχει ήδη εγκαινιάσει το «1920», κάτι ανάμεσα σε μοντέρνα ταβέρνα, μεζεδοπωλείο και ουζερί, με διπλή λογική, a la carte και table d’hote, και τον νεαρό Σίμο Τριανταφύλλου στην κουζίνα να βάζει δίπλα στην ταραμοσαλάτα-σήμα κατατεθέν σουπιά στιφάδο με φάβα Φενεού και μοσχαρίσια ουρά με «κεσκέκι» Μυτιλήνης και μελισσόχορτο.

Το «2Mαζί» του Ηλία Γώγου στην Πλάκα συνεργάζεται με τον Χάρη Νικολούζο. Θα παρουσιάσει άμεσα ένα καινούργιο μενού, πάντα ελληνικό, με μοντέρνες τεχνικές και δημιουργικούς τόνους.

 

Ο νέος σεφ, μάλιστα, θα συμπεριλάβει και κάποιες­ πινελιές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, όπως η μπακαλιαρόπιτα που στην προκειμένη θα σερβίρεται σε dumpling με αφρό πατάτας, ζεστό κρόκο αβγού και αβγοτάραχο ή το αρνί σοφρίτο με ετουβέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ σε βούτυρο ελληνικού καφέ.

 

Όσο για τον προηγούμενο ένοικο της κουζίνας του εστιατορίου Κίμωνα Λίγδα, πήρε μετεγγραφή κι ετοιμάζει το νέο μενού του «The Clap» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο οποίο θα δοκιμάζουμε γεύσεις αλά μπιστρό με έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες.

 

Στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει κι ελληνικό brunch που θα εστιάζει στα ψωμιά και τα σάντουιτς, ενώ εν καιρώ στο πριβέ κομμάτι του εστιατορίου θα δημιουργηθεί ένας κάθετος κήπος με λουλούδια, μυριστικά κι ένα μοναστηριακό chef’s table, το οποίο θα υποδεχτεί τους πρώτους του συνδαιτυμόνες στις γιορτές. 

 

Και ο Ηλίας Σκουλάς βρίσκεται σε κινητικότητα, καθώς ετοιμάζεται­ να μετατρέψει το «Food Mafia» της Γλυφάδας σε all day χώρο όπου, εκτός από το να δοκιμάσεις το χαρακτηριστικό, πληθωρικά νόστιμο μαγειρικό του στιλ, θα μπορείς να αγοράσεις προϊόντα Ελλήνων –και όχι μόνο– παραγωγών που χρησιμοποιούνται στο μενού.

 

Το μαγαζί όμως αποκτά φέτος και casual «αδερφάκια» εκτός Αθηνών. Το πρώτο «Burgers & Bao by Food Mafia» θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο και ακόμη ένα έχει προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι στη Μύκονο. Ο σεφ έχει στα σκαριά και μια συνεργασία με γνωστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία θα σας πούμε σύντομα περισσότερα.

Ο Γιάννης Στανίτσας επιμελείται την ιταλική κάρτα του all day «Pepe Aperitivo», που πήρε τη θέση του «Soiree» στο Κολωνάκι –τη λίστα των κοκτέιλ υπογράφει ο Σπύρος Κερκύρας–, αλλά και την κουζίνα του «Eπτά» στο Μοναστηράκι, που άνοιξε για λίγο το καλοκαίρι κι επιστρέφει όπου να ’ναι για το επίσημό του opening με πιο ολοκληρωμένο concept, συνδυάζοντας μεσογειακές γεύσεις, κοκτέιλ του Δημήτρη Παπαϊωάννου κι ένα κελάρι από το γυάλινο πάτωμα του οποίου θα βλέπουμε αρχαία ευρήματα. 

 

Αλλαγή πόστου για το δημοφιλέστατο «Σαρδελάκι» της Γλυφάδας,­ που εξελίσσοντας το concept του –θυμίζουμε εδώ και το «αδερφάκι» της Βουλιαγμένης– μεταφέρεται στο χώρο του πρώην «Ψαρώσαμε», στην ίδια περιοχή, και τον φέρνει στα μέτρα του: το λευκό και το χρώμα της ελιάς κυριαρχούν, έχουν δημιουργήσει ένα μπαρ στα αριστερά πίσω από το οποίο θα βρίσκεται πλέον η κουζίνα που έχει εμπλουτίσει το ρεπερτόριό της με όστρακα και μακαρονάδες με θαλασσινά, ενώ φλερτάρει και με την ιδέα του ψητού ψαριού.

 

Η πολυμήχανη ομάδα θα δημιουργήσει στο προηγούμενο πόστο ένα νέο ενδιαφέρον project street food, σε κρεατικό ταμπλό, με ντεκόρ σε στιλ καντίνας, το οποίο θα γνωρίσουμε στα τέλη Οκτωβρίου.

Λίγο νωρίτερα, στα μέσα Οκτωβρίου, σε ένα νεοκλασικό στη Φιλελλήνων, θα ανοίξει το πρώτο θεματικό εστιατόριο… παιχνιδιών. 
Στο «Steak Frites» της ΤοyBox Legends η –σε επιμέλεια του Κώστα Τσίγκα– κουζίνα θα έχει το κρέας στο επίκεντρο, όπερ σημαίνει από skirt και onglet μέχρι steaks ωρίμανσης και αναφορές στα πιάτα του από την Ελλάδα και την Άπω Ανατολή. Γύρω τους το νέο steak house θα ξετυλίγει το δικό του toy story με συλλεκτικά στρατιωτάκια, ατμομηχανές του 1920, ρετρό αυτοκινητάκια και κούκλες, τεύχη του «Μικρού Ήρωα», memorabilia του «Star Wars» και του «007». 

Το team του «Agora Select» ετοιμάζει νέο project στη Βεντήρη (παλιό «Pulitzer» ), που θα ανακαινιστεί πλήρως. Θα σερβίρει πρωτοποριακό σουβλάκι με τουλάχιστον 200 γρ. κρέας (Black Angus, νεροβούβαλος Κερκίνης, μαύρος χοίρος, αρνί και κοτόπουλο ) σε πολύ μεγάλες πίτες. Το εξειδικευμένο στο κρέας μαγαζί θα έχει και μοσχαρίσιες στηθοπλευρές σιγοψημένες στη σούβλα για 18 ώρες και ολόκληρο γουρουνόπουλο, ενώ στον ξυλόφουρνό του θα δίνεις παραγγελία και η πίτα σου θα ψήνεται εκείνη τη στιγμή. Είναι κι άλλα...
Το παλιό «Oro Toro» στη Βάρη γίνεται «Flames Food & Wine» από τον Σπύρο Κεφαλληνό, κρεοπώλη με 50 χρόνια εμπειρία στη Βούλα, που θα εστιάσει στην αφρόκρεμα των κρεάτων (Black Angus, Wagyu ), σε πολλές διαφορετικές κοπές και σε σπέσιαλ εξοπλισμό ψησίματος. Και ο Κώστας Παπαντώνης (βλ. «Prime Grill» ) πάντως ετοιμάζει στο Νέο Ψυχικό ένα καινούργιο wine restaurant, το «Μπλε Αλεπού Παπαντώνης», με λιτό ντεκόρ με βιομηχανικές αναφορές και κουζίνα που θα συνδυάζει κρέας, θαλασσινά και όστρακα, χωρίς να λείπουν και τα ζυμαρικά.

Και σε ξενοδοχειακό τερέν... 
Του κουτιού το άλλοτε κτίριο του υπουργείου Παιδείας που ανακατασκευάστηκε πλήρως προκειμένου να στεγάσει το πεντάστερο ξενοδοχείο «Electra Metropolis Athens», το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες­ του κι εμπλουτίζει και το γευστικό μωσαϊκό της Μητροπόλεως με δύο καινούργια εστιατόρια, το «Metropolis Roof Garden», με σύγχρονο γευστικό προφίλ και μεσογειακή ελληνική κατεύθυνση στο 10o όροφο (φοβερή η θέα ), κι ένα ακόμη στο ισόγειο, το «Library», που κινείται και αυτό σε μεσογειακή βάση, αλλά με πιο χαλαρούς/μπιστρό ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στα ελληνικά τοπικά προϊόντα.

 

Αέρας ανανέωσης φυσάει στην Εκάλη και στο «Life Gallery», με το καινούργιο μενού του «Κοοl life» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Τσιο­τίνη να ξεδιπλώνει την comfort πλευρά της μαγειρικής του διακεκριμένου σεφ μέσα από πιάτα όπως οι χειροποίητες ταλιατέλες με καβουροδαγκάνες Αλάσκας, λεμόνι κονφί και σπέτζα ή ο κοκκινιστός κόκορας με κρέμα ξινομυζήθρας και μοσχοκάρυδο. Τη λίστα κρασιού­ έχει αναλάβει ο σομελιέ Νικόλας ­Γιαννόπουλος, αλλά τα νέα δεν σταματούν εδώ, αφού ήδη προγραμματίζονται μαθήματα μαγειρικής, οινικά pairings και wine tastings, ενώ το μπαρ, που ήδη από το καλοκαίρι σύστησε στους Αθηναίους ένα shisha menu με τους ναργιλέδες της Meduse, προτείνει και νέα κοκτέιλ από τον Μαργαρίτη Τριαντά.

 

Όχι πολύ μακριά, στην Κηφισιά, το ξενοδοχείο «Semiramis», το οποίο ανακαινίζεται, έχει κι εκείνο τις γευστικές του εξελίξεις. Εκεί θα βρίσκουμε πια τον Γιάννη Λιόκα και θα δοκιμάζουμε ένα μεσογειακο-ιταλικό μενού που θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον Ιταλό σεφ του εστιατορίου των Dsquared2 στο Μιλάνο Elio Sironi. 
Τέλος, περιμένουμε νέα και από το μικρό all day χώρο του «Andronis Αthens», που πέρασε το πρώτο του καλοκαίρι στου Ψυρρή, το «iFeel». Ξεκίνησε με προσεγμένο καφέ, ιδιαίτερα σάντουιτς και μοντέρνα τάπας κι εξελίσσει το γευστικό του προφίλ με τη βοήθεια του σεφ του «The Margi» Παναγιώτη Γιακαλή.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ