Goldman Sachs: Νέα βουτιά του ευρώ κάτω από το 1,00 έναντι του $

Πολύ δρόμο περαιτέρω πτώσης για το ευρώ "βλέπει" η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι το βασικό story των αγορών για τους επόμενους μήνες είναι το δολάριο, ενώ το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο τέλος του 2017 θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του αμερικάνικου νομίσματος.
 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την GS, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί χαμηλότερα λόγω των προοπτικών για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος του 2017, αλλά δεν υπάρξουν άλλα πρόσθετα μέτρα. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αποτελεί... story του δολαρίου.

Παρά το γεγονός αυτό και την πρόσφατη άνοδο, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά με την τα τελευταία δύο χρόνια, και η Goldman πιστεύει ότι αυτή η τάση αποδυνάμωσης έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά.

Πρώτον, η εικόνα της ροής κεφαλαίων θα γίνει όλο και πιο αρνητική για το ευρώ καθώς οι κάτοικοι της ευρωζώνης θα "στείλουν" τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και οι επενδυτές θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δεύτερον, σημειώνεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην περιφέρεια, καθώς συνεχίζει να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα στην περιοχή σχέση με τον πυρήνα της ζώνης του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με πολλούς αργούς ρυθμούς, αγγίζοντας μόλις το 1,3% στο δ’ τρίμηνο του 2018. Αυτό θα διατηρήσει την πολιτική της ΕΚΤ διευκολυντική, αυξάνοντας τις πιέσεις στο ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει το 1,08, το 1,04 και το 1,00 στους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα, ενώ σε ορίζοντα 24 μηνών θα βρει στο 0,95 και σε 36 μήνες στο 0,90.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ