Αυτά είναι όλα τα βραβεία στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας - Στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα ο «Χρυσός Διόνυσος»

Σε μία χρονιά χωρίς ξεκάθαρο φαβορί και με 65 ταινίες στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

Δείτε τις ταινίες που κέρδισαν τα βραβεία του φεστιβάλ

Τα βραβεία του ελληνικού τμήματος

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, ο Χρυσός Διόνυσος, απονεμήθηκε στην ταινία του Αλέξανδρου Σκούρα «Κύβος», με την επιτροπή να αναφέρεται στην «κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, ενώ η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Στην ταινία του Σκούρα πρωταγωνιστούν ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Σοφία Σεϊρλή.

Ο Αργυρός Διόνυσος απονεμήθηκε στην ταινία «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη.

Το βραβείο της κατηγορίας Έλληνες του Κόσμου απονεμήθηκε στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» απονεμήθηκε στην ταινία «Ummi» σε σκηνοθεσία Νίκου Αυγουστίδη. Στον σκηνοθέτη παρέχεται πλήρης τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη απονέμεται στην Ζακλίν Λέντζου για την ταινία «Αλεπού». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Smoke in the Water» σε σκηνοθεσία Σπυρίδωνα Παπασπύρου. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και υπηρεσιών post production αξίας 2.500 ευρώ.

Το βραβείο Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος ενός Ξένου» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Καλκετενίδη. Το βραβείο συνοδεύεται από παροχή 100 ωρών εργασιών μοντάζ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας έλαβε η Χριστίνα Μουρμούρη για την φωτογραφία των ταινιών «Νηπενθές» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Συμβώνη και «Ο Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου απονεμήθηκε στον Κώστα Γεραμπίνη για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. 

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Πάνο Βουτσαρά για το μοντάζ της ταινίας «Η Αλίκη στο καφέ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νάκου.

Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Τρικενέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα.

Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Θωμά Χαβιανίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.

Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Βάλια Τσέρου για την ταινία «Helga Ar I Lund» της Θέλγιας Πετράκη. 

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στους Πανίνο Δαμιανό και Μάρκο Δαμιανό για την μουσική της ταινίας «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ» του Χρύσανθου Μαργώνη.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών απονεμήθηκε στις Ελένη Καριόρη και Στάθια Ραυτοπούλου για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη.

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών στην Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα.

Το ειδικό βραβείο απονέμεται στον Αντώνη Τσώνη για την ταινία «3000». Για την ακρίβεια με την οποία συντονίζει τα εκφραστικά του μέσα.

Εύφημο Μνεία Εικαστικής και Τεχνικής επίτευξης απονεμήθηκε στους Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρο για την ταινία «Αίνιγμα».

Εύφημος μνεία στον Γιάννη Ζαφείρη για την ταινία «Felicita», καθώς και στην ταινία «Ρήξη Τυμπάνου» του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης.

Το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών απονέμεται στην Χριστίνα Μουρμούρη για την ταινία «Νηπενθές» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Συμβώνη. 

Το βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας απονεμήθηκε στην ταινία «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκε στην ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ απονεμήθηκε στην «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

Τα βραβεία του διεθνούς τμήματος

Το μεγάλο βραβείο του διεθνούς τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Mouth of hell» (Πύλη της Κολάσεως) του Σαμίρ Μεχάνοβιτς (Σκωτία - Ινδία) «για την υψηλή ποιότητα κινηματογράφησης και σεναρίου, την ποικιλία των καταστάσεων, την εξαιρετική επιλογή τοποθεσιών και την ερμηνεία του νεαρού Ανάντ».

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Madam Black» του Άιβαν Μπαρτζ (Βρετανία - Νέα Ζηλανδία).

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2016», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκε στην ταινία «Shooting star» (Πεφταστέρι) του Λιούμπο Γιόντσεβ (Βουλγαρία, Ιταλία).

Ειδικό Βραβείο Παραγωγής TV5 MONDE στην ταινία «Nelly» του Κρίς Ράιμπερ από την  Αυστρία.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας Και Ανατολικής Ευρώπης απονεμήθηκε  στην ταινία «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου από την Ελλάδα.

Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων  στην ταινία «Αίνιγμα»  των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου από την Ελλάδα. 

Ειδικά βραβεία έλαβαν οι ταινίες «The Same Blood» (Λευκορωσία), «The One» (Εσθονία), «Before Lunch» (Ουγγαρία).

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Στέφκα Γιανόροβα για την ερμηνεία της στην ταινία «Shooting Star», ενώ βραβείο ανδρικής ερμηνείας έλαβαν οι Ίλια Στρουμενικόβσκι και Μίλε Γκροζντανόφσκι για την ερμηνεία τους στο «Fighting for Death» από την ΠΓΔΜ.

Η κριτική επιτροπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία «Η Επιστροφή του Έρκιν» της Μαρία Γκούσκοβα.

Το βραβείων των ξένων κριτικών (FIPRESCI) απονεμήθηκε στο ουγγρικό «Before Lunch», ένα εννιάλεπτο ασπρόμαυρο μονοπλάνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ