Γιατί εμφανίζουμε μαύρους κύκλους στα μάτια; Οι δερματολόγοι εξηγούν

Δεν υπάρχει ίσως κανείς που έστω και μία φορά στην ενήλικη ζωή του δεν αντίκρυσε στον καθρέπτη μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

 Σε κάποιους ωστόσο εμφανίζονται πολύ συχνότερα, ενώ ακόμη και ένας καλός ύπνος δεν αρκεί για να τους εξαφανίσει.

 

Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Charlotte Clark στο health.com για να σβήσετε μία και καλή τα ενοχλητικά αυτά σημάδια πρέπει να καταπολεμήσετε τα αίτια που τα δημιουργούν. Διαφορετικά, μία πολύωρη ξεκούραση απλά θα τα απαλύνει.

 

Γιατί εμφανίζονται
Οι γενετικοί λόγοι αποτελούν τον κύριο υπαίτιο εμφάνισης των μαύρων κύκλων. Αν έχετε κληρονομήσει ένα ανοιχτό ή λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια, τότε είναι πιο εμφανείς όταν το αίμα συγκεντρώνεται εκεί (συχνά εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος από έλλειψη ύπνου).

 

“    Έναν άλλο παράγοντα αποτελεί η ηλικία. Με τα χρόνια, το δέρμα χάνει το κολλαγόνο του και λεπταίνει, με αποτέλεσμα οι φλέβες να γίνονται πιο εμφανείς. Η ηλιοθεραπεία, δε, επιταχύνει αυτή τη διαδικασία διάσπασης του κολλαγόνου, ενώ συμβάλλει και στην εμφάνιση ανομοιομορφιών στον χρωματισμό του δέρματος.

Οι εποχικές αλλεργίες αποτελούν συχνά επίσης την πηγή του κακού για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Σύμφωνα με την δερματολόγο Ranella Hirsch, αυτό συμβαίνει γιατί οι αλλεργίες πυροδοτούν την απελευθέρωση ισταμινών στο σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν φλεγμονές και οίδημα.

 

Για να εντοπίσετε για ποιόν από τους παραπάνω λόγους εμφανίζετε μαύρους κύκλους μπορείτε πάντως να κάνετε το εξής τεστ: τεντώστε απαλά το δέρμα κάτω από τα μάτια σας. Αν η περιοχή γίνει πιο σκούρα σε χρώμα, τότε οι μαύροι κύκλοι πιθανότατα οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες ή στην ηλικία σας. Αντίθετα, αν το χρώμα δεν αλλάξει, τότε αιτία είναι μάλλον κάποια αλλεργία ή οι ακτινοβολίες UV.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ