Σας μάζεψα όλα τα tips για να φτιάξετε το τέλειο παγωτό ! Εμπρός λοιπόν!

Ο καιρός ανοίγει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και o ήλιος μας κλείνει το μάτι. Και τι δε θα δίναμε τώρα για να απολαύσουμε μία μπάλα λαχταριστό παγωτό; Για να ξεφύγουμε όμως, λίγο από την πεπατημένη, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας το καλύτερο σπιτικό παγωτό…

Ο καιρός ανοίγει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και o ήλιος μας κλείνει το μάτι. Και τι δε θα δίναμε τώρα για να απολαύσουμε μία μπάλα λαχταριστό παγωτό; Για να ξεφύγουμε όμως, λίγο από την πεπατημένη, το clickatlife.gr σας δίνει μερικές ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας το καλύτερο σπιτικό παγωτό…



Σίγουρα, το σπιτικό παγωτό είναι πολύ πιο υγιεινό, νόστιμο και αρκετά πιο οικονομικό, από τα αγοραστά παγωτά. Οι συνταγές για σπιτικό παγωτό είναι πολλές, τα συστατικά απλά, η προετοιμασία εύκολη και το τελικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα λαχταριστό. Επειδή όμως, καλοκαίρι έρχεται και πρέπει να φροντίζουμε και τη σιλουέτα μας, το click@Life σας δίνει επιπλέον και μικρά tips για να φτιάξετε ένα ελαφρύ παγωτό, χωρίς περιττές θερμίδες.

Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή

Η πιο απλή εκδοχή ενός σπιτικού παγωτού μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μόνο κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και λίγη βανίλια για άρωμα. Αφού ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί, τα αφήνετε για λίγη ώρα στην κατάψυξη κι έχετε ένα νόστιμο και πανεύκολο παγωτό, έτοιμο σε πολύ λίγο. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι ένα ισχυρό ατού αυτής της εκδοχής, που αν και σε υφή υπολείπεται σε σχέση με το κλασικό παγωτό με γάλα και αυγό, αλλά είναι εξίσου νόστιμο.

Το ζαχαρούχο γάλα γίνεται βελούδο



Για να δώσουμε απαλή βελούδινη υφή και γεύση στο παγωτό μας, πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Το άπαχο παγωτό σίγουρα συνεπάγεται λιγότερες θερμίδες, αλλά και μια ελαφρώς άγλυκη γεύση. Ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη γεύση του όμως, είναι η προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος. Έτσι θα δώσετε στο παγωτό σας χαρακτηριστική γλυκύτητα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε και την υφή του που θα γίνει αρκετά πιο απαλή. Με τη ζάχαρη ή οποιοδήποτε γλυκαντικό υποκατάστατό της, σίγουρα δεν θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχετε ένα εξίσου γευστικό παγωτό, αλλά η υφή δεν θα είναι το ίδιο επιτυχημένη, ενώ εύκολα θα σας κρυσταλλώσει στο ψυγείο.

Και λίγο αυγό δεν κάνει κακό…

Υπάρχει παράλληλα και η μέθοδος με βάση το αυγό, που δημιουργεί ένα πλούσιο και κρεμώδες αποτέλεσμα, αρκετά πιο παχυντικό όμως. Αρκεί λοιπόν, να φτιάξετε ένα σιρόπι με ζάχαρη και νερό και να προσθέσετε στο μίγμα σας δύο καλά χτυπημένα αυγά. Είναι σημαντικό εδώ να φτιάξετε ένα αφράτο κιτρινωπό μίγμα. Προσθέστε μετά την κρέμα γάλακτος και παγώστε για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Το αποτέλεσμα εδώ θα είναι εξαιρετικά μαστιχωτό.

Η πιο πλούσια εκδοχή



Ο σχεδόν κλασικός τρόπος για να φτιάξετε ένα αυθεντικό σπιτικό παγωτό απαιτεί κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα, αρκετούς κρόκους αυγών, βανίλια και ζάχαρη άχνη. Εδώ η διαδικασία είναι πιο μπελαλίδικη γιατί πρέπει να ζεστάνετε σε κατσαρόλα το γάλα με την κράμα γάλακτος και τη βανίλια, να χτυπήσετε σε ξεχωριστό σκεύος τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και στη συνέχεια να ενώσετε τα δύο μίγματα και να τα αφήσετε για λίγο στη φωτιά μέχρι να γίνουν μια βελούδινη απαλή κρέμα. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να καταψύξετε αμέσως το παγωτό σας, ώστε να παγώσει και να αποκτήσει μια εξαιρετική υφή. Το χρώμα είναι αρκετά κίτρινο λόγω των κρόκων, η υφή είναι εξαιρετικά κρεμώδης, ενώ η γεύση κάπως πιο βαριά σε σχέση με τις άλλες εκδοχές.

Tips για ένα ελαφρύ παγωτό



-    Η κρέμα γάλακτος σίγουρα, δεν ενδείκνυται για ένα ελαφρύ παγωτό. Η καλύτερη εναλλακτική επιλογή είναι η ζελατίνη. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε εύκολα ζελατίνη σε φύλλα, την οποία πρέπει να μαλακώσετε μέσα σε νερό. Η ζελατίνη είναι κάπως άγευστη, αλλά προσθέτει «μεταξένια» υφή στο παγωτό και αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων, που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους μετά την κατάψυξη του παγωτού.


-    Τα αυγά μαλακώνουν το παγωτό και του χαρίζουν απαλή και μαστιχωτή υφή.

-    Το αλκοόλ έχει την ικανότητα να μην παγώνει. Χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα αλκοόλ, το παγωτό μας μπορεί να αποκτήσει καλύτερη υφή, ενώ εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο η δημιουργία των ανεπιθύμητων κρυστάλλων.

-    Μια πρέζα από αλάτι χαρίζει στο παγωτό ό,τι ακριβώς και στο φαγητό μας: ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά.

-    Ο αέρας που «παγιδεύεται» στο παγωτό, κατά τη διαδικασία του παγώματος είναι μια καθοριστική παράμετρος για την τελική υφή του παγωτού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βασίζονται και οι παγωτομηχανές, που ενσωματώνουν αρκετό αέρα στην κρέμα κατά τη διάρκεια του παγώματος, διογκώνοντας έτσι το μίγμα του παγωτού και κάνοντάς το εξαιρετικά αφράτο.

-    Αν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά στο παγωτό μας, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότα κ.ά., η κατάλληλη στιγμή είναι όσο ανακατεύετε το τελικό μίγμα σας κι όχι πριν ή μετά από αυτό το στάδιο.

-    Καταλληλότερα για τη φύλαξη του παγωτού στην κατάψυξη, είναι τα μεταλλικά -κι όχι τα πλαστικά- δοχεία, με καπάκι που «σφραγίζει» ερμητικά, ώστε να μη διαπερνούν το παγωτό οι λοιπές μυρωδιές της κατάψυξης.

Το τέλειο παγωτό



3 βανίλιες σε σκόνη (αν έχετε φυσική βανίλια χρησιμοποιήστε 3 κλωναράκια)

550 ml πλήρες γάλα

4 κρόκους αυγών

90 gr ζάχαρη άχνη

Ανακατέψτε στο μίξερ τη βανίλια με τους κρόκους των αυγών και τα 70 gr της ζάχαρης μέχρι να ασπρίσουν και παράλληλα, βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ζεσταθούν καλά χωρίς να βράσουν.

Ενώστε τα δύο μίγματα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε τα καλά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν πλήρως. Βάλτε ξανά το μίγμα σας στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να γίνει μια αρκετά παχύρρευστη κρέμα. Βάλτε στο σκεύος μέσα στο οποίο θα παγώσετε το παγωτό σας και αφήστε το να κρυώσει προτού του βάλετε στην κατάψυξη. Καταψύξτε για 4 ώρες τουλάχιστον. Το μυστικό για την τέλεια υφή, είναι να αφήσετε το παγωτό για μια ώρα περίπου στο ψυγείο πριν το σερβίρετε ώστε να μαλακώσει και να μπορείτε να το ανακατέψετε για να επαναφέρετε τη λαχταριστή κρεμώδη υφή του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ