Νύχτα τρόμου στην Λέσβο: Έκαψαν το στρατόπεδο - Στο νησί 2 διμοιρίες ΜΑΤ (Φωτό - βίντεο)

Μία από τις πιο άγριες νύχτες έζησε χθες Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η Λέσβος με τους περίπου 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί να εξεγείρονται και να συγκρούονται μεταξύ τους προκαλώντας ζημιές.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και όπως περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων έβαλαν φωτιές και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου στο hotspot της Μόριας. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Στη συνέχεια εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, και γύρω στις 7 το απόγευμα η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Προσπαθούσαν να φύγουν προς κάθε κατεύθυνση

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές στις οποίες βρίσκονταν όλα τα υπάρχοντα όσων ζούσαν σε αυτές. Μητέρες με μωρά, ηλικιωμένοι και παιδιά έτρεξαν να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Σκέψεις να φιλοξενηθούν σε πλοίο

Εντωμεταξύ, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος από τη Λέσβο Γιάννης Σινάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψει να ναυλωθεί πλοίο προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι 5.000 άστεγοι, πλέον, μετανάστες. Η πρόταση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι και στο παρελθόν, ωστόσο, καμία ακτοπλοϊκή δεν δεχόταν την πρόταση καθώς θεωρείται ότι θα αποτελούσε υγειονομική βόμβα. 

Πάντως, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το πρωί θα σταλούν στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα. 

Σε αναβρασμό η Λέσβος

Στο μεταξύ, χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νησί, καθώς χθες και πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια στο hotspot, εκατοντάδες πολίτες της Μόριας αλλά και των άλλων χωριών βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης διαδήλωσαν με αίτημα την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hotspot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων.

Οι διαδηλώσεις γίνονταν μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας στους δρόμους της πόλης, στο δημαρχείο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά τη διάρκεια αυτών κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Χρυσαυγίτες χτύπησαν 3 κοπέλες

Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία που προσπάθησαν να εκτρέψουν το χαρακτήρα της πορείας με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές επιθέσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που κατέβηκε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους.

Όπως αναφέρει το τοπικό emprosnet.gr, μέλη της Χρυσής Αυγής χτύπησαν φοιτητές που παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, στην είσοδο της αγοράς, κοντά στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης.

Μάλιστα γίνεται λόγος για επίθεση 15 χρυσαυγιτών σε τρεις κοπέλες. Ας σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλεται, η επίθεση κατά των γυναικών έγινε ενώ ήταν στο συμβάν παρόντες άνδρες υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν. Μία από τις φοιτήτριες, γνωστή εθελόντρια στο νησί, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ