Αμάλ Κλούνεϊ: Η συγκλονιστική ομιλία στον ΟΗΕ- "Αισθάνομαι ντροπή που αφήνετε ατιμώρητους τους τζιχαντιστές"

Οκτώ λεπτά διήρκησε η πρώτη ομιλία της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ από το βήμα της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

 Η εξειδικευμένη στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρος ήταν καταιγιστική και δεν μάσησε τα λόγια της. Μίλησε εξ ονόματος της Νάντια Μουράντ και όλων των Γεζίντι για τα εγκλήματα που το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει καθημερινά σε βάρος της κουρδικής μειονότητας.

Μπροστά σε όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ η σύζυγος του Τζόρτζ Κλούνεϊ ζήτησε «συγγνώμη» από όλες τις γυναίκες της κοινότητας Γεζίντι και τόνισε πως αισθάνεται ντροπή και απογοήτευση που τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν» τους τζιχαντιστές να κομπάζουν για τις μαζικές δολοφονίες, την υποδούλωση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών των Γεζίντι.   

Η Αμάλ Κλούνεϊ παρουσίασε στα μέλη της ολομέλειας του ΟΗΕ την Νάντια Μουράντ, τη γυναίκα που το Ισλαμικό Κράτος αιχμαλώτισε το 2014, την μετέτρεψε σε ερωτική σκλάβα, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει.

 

Η Νάντια Μουράντ ανακηρύχθηκε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ. «Είμαι περήφανη που σε γνωρίζω, Νάντια και συγγνώμη που σε έχουμε απογοητεύσει», είπε η Αμάλ. «Ελπίζω ότι ο σημερινός σου διορισμός θα αποτελέσει σημείο καμπής για όλα τα θύματα της σεξουαλικής βίας και της εμπορίας ανθρώπων».

 

Η μητέρα και τα έξι αδέλφια της Νάντια Μουράντ είναι ανάμεσα στα 600 άτομα της κοινότητας Γεζίντι που δολοφονήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από το Ισλαμικό Κράτος. «Μην έχετε καμία αυταπάτη για όσα μας εξιστόρησε η Νάντια. Είναι γενοκτονία.

Οι γενοκτονίες δεν γίνονται τυχαία. Υπάρχει σχέδιο», συμπλήρωσε η λιβανικής καταγωγής δικηγόρος. «Είναι η πρώτη μου ομιλία στον ΟΗΕ. Θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι περήφανη, αλλά δεν είμαι. Ως μια γυναίκα που πιστεύει στα Ηνωμένα Έθνη αισθάνομαι ντροπή που τα κράτη μέλη δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αναλαμβάνουν δράση για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας των Γεζίντι επειδή μπαίνουν στη μέση τα συμφέροντά τους».

 

 

Τέλος, απευθυνόμενη πάλι προς τη νέα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως η κ. Κλούνεϊ είπε: «Και σε εκείνους που πίστευαν ότι με τις πράξεις τους θα μπορούσαν να σε καταστρέψουν, λέμε αυτό: Το πνεύμα της Νάντια Μουράντ δεν έχει σπάσει και η φωνή της δεν θα σιωπήσει, γιατί από σήμερα, η Νάντια είναι πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, η οποίος θα μιλά εκ μέρους των επιζώντων σε όλο τον κόσμο».

  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ