Αθανάσιος Παπανδρόπουλος: Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Εμανουέλ Μακρόν της Ελλάδας;

Πολλά από αυτά που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε εξαρτώνται, ως προς την υλοποίησή τους, από την κατάσταση που θα παραλάβει, αν η λαϊκή ψήφος τον φέρει στην εξουσία.
 

Με νεανικό στυλ και άψογη εμφάνιση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έδωσε την εντύπωση ενός Ευρωπαίου πολιτικού, που εκπροσωπεί μιαν άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θέλει, που μπορεί και που είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από τη συνολική της μιζέρια. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέδιδε άρωμα μεταρρύθμισης και απομάκρυνσης από την πεπατημένη.

*Στο Euro2day

Επίσης, για πρώτη φορά μετά τον πατέρα του το 1991, άκουσα πρόεδρο της ΝΔ να προφέρει πολλές φορές τις λέξεις ελευθερία, Ευρώπη, ευρωπαϊκό κόμμα, δικαιώματα των πολιτών, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και συμμετοχική ανάπτυξη. 

Για πρώτη φορά επίσης, πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ορθό λόγο, για κατάργηση του κρατικού καπιταλισμού ή τουλάχιστον περιορισμό του και για ενίσχυση επιχειρήσεων που θέλουν να ανταγωνίζονται και όχι να διαπλέκονται με το κράτος και την πολιτική εξουσία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έννοια του «ευ επιχειρείν», μία έκφραση που όπως διαπιστώσαμε από τις φάτσες κάποιων επιχειρηματιών που παρακολουθούσαν την ομιλία δεν πρέπει να ήχησε καλά στα αυτιά τους.

Εντυπωσιακός ήταν επίσης και ο τρόπος με τον οποίον ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα είναι ανένδοτος σε θέματα τήρησης του νόμου και της τάξης. «Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες, και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές», είπε ο ομιλητής και δεσμεύτηκε ότι «η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα, στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων».

Με διαφορετικά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει την «εξαρχειοποίηση» της Αθήνας και της χώρας -φαινόμενο θλιβερό και αποκρουστικό ταυτόχρονα για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Αρκετά ρεαλιστής, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι δεν έχει αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και εξήγησε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι μία επίπονη διαδικασία. «Και αυτό γιατί, εκτός από τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», είπε. Συμπλήρωσε δε ότι αποτελεί θλιβερή αλήθεια πως για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, που έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μίας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση. «Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν την ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος», ανέφερε. Επεσήμανε επίσης και την απαξίωση της Βουλής που, κατά τον ίδιο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της συνταγματικής τάξης.

«Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, πόλη-σύμβολο των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, στέλνω στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρο μήνυμα. Φτάνει πια! Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, Μαδούρο δεν χωρούν -όσο και αν κάποιοι τους θαυμάζουν», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνον την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα». Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. «Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει. Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία σκοτεινή, αυταρχική χώρα».

Των παραπάνω δηλώσεων είχαν προηγηθεί διαβεβαιώσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και θεσμικές αναθεωρήσεις, απαραίτητες μεν αλλά... μέγα ζητούμενο για πολλές δεκαετίες τώρα.

Από αυτά που προηγούνται, κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο επικεφαλής της ΝΔ έχει στον νου του μία σοβαρή και αξιόλογη μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία όντως θα θελήσει να εφαρμόσει. Αλλά το ερώτημα είναι με ποιους και υπό ποιες συνθήκες, ο Κυρ. Μητσοτακης θα μπορέσει να προχωρήσει σε αυτά που λέει και που πρέπει να γίνουν.

Για την ιστορία, επισημαίνουμε ότι πολλά από αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι και στην ατζέντα του παραιτηθέντος πρόσφατα στο Παρίσι Γάλλου υπουργού Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν, 38 ετών, ο οποίος στη χώρα του σπάει ρεκόρ δημοφιλίας (48%).

Η χώρα χρειάζεται εκ βάθρων ανατροπές, οι οποίες απαιτούν μαζικές λαϊκές συναινέσεις και κινητοποιήσεις. Κάτι παρόμοιο όμως δεν είναι ορατό στην Ελλάδα, τουλάχιστον για την ώρα. Πώς λοιπόν μπορεί να προκύψει ένα μαζικό μεταρρυθμιστικό κίνημα, ικανό να συνεγείρει τους πολίτες σε μία πραγματική μάχη επιβίωσης; Και αφού εξασφαλιστεί η τελευταία, θα μπορούσαμε τότε να μιλήσουμε και για ανάπτυξη.

Είναι συνεπώς μεγάλη η ανηφόρα και αβέβαιος ο δρόμος προς την κορυφή της. Η χώρα, πέρα από διαρθρωτική κατάρρευση, αντιμετωπίζει και αντίστοιχη πνευματική -και αυτή είναι το μη ορατό, πολύ σοβαρό πρόβλημά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ