Ήττα της Μέρκελ στο Βερολίνο - Στο χαμηλότερο ποσοστό το κόμμα της από την επανένωση της Γερμανίας

Nέα εκλογική ήττα - η δεύτερη σε διάστημα δύο εβδομάδων - υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο του Βερολίνου, καθώς σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, το ποσοστό του CDU υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας.
 

Συγκεκριμένα, το CDU κατετάγη στη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας μόλις 17,5% έναντι ποσοστού 23,3% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2011. «Σήμερα δεν τα πήγαμε καθόλου καλά» παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU, αποδίδοντας την ιστορική ήττα του κόμματος του σε «τοπικά θέματα». «Είναι λάθος να ανάγουμε τα αποτελέσματα του Βερολίνου σε ομοσπονδιακό επίπεδο» πρόσθεσε, μιλώντας στο ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD παρέμειναν στην πρώτη θέση με 21,6%, ενώ στην τοπική Βουλή εισήλθε και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο συγκέντρωσε 14,1%.
«Επιτύχαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Το AfD έφθασε και στη γερμανική πρωτεύουσα και βάζει πλώρη για τη Bundestag» σχολίασε ανώτερο κομματικό στέλεχος. Ας σημειωθεί ότι πλέον, το AfD διαθέτει αντιπροσώπους σε 10 από τα συνολικά 16, κρατίδια.

Το αριστερό Die Linke παράλληλα, απέσπασε το 15,7% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι Πράσινοι αντίθετα, κατέγραψαν πτώση 2,5 μονάδων, καθώς το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 15,1%.
Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση ανήλθε περίπου στο 67%.

Το αποτέλεσμα ενδεχομένως να συνεπάγεται την αλλαγή της σύνθεσης της τοπικής κυβέρνησης, με την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος της Μέρκελ και την είσοδο σ’ αυτόν των Πρασίνων και του Die Linke.
Πριν δύο εβδομάδες, το κόμμα της Καγκελαρίου υπέστη σημαντική ήττα και στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου - Πομερανίας, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη δυναμική της Μέρκελ, εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ