Ο Κάσσανδρος γράφει: H διεθνής κατάσταση θυμίζει παραμονές Α’ & Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Ένα εξαίρετο άρθρο

Στις 9 Σεπτεμβρίου φέτος έγινε η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Δεν είναι γνωστό αν επρόκειτο περί βόμβας ή συσκευής.

Η διαφορά είναι ότι η βόμβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολεμικά η συσκευή όχι, διότι είναι το προηγούμενο στάδιο από την παραγωγή της πυρηνικής βόμβας. Ανεξάρτητα όμως από το στάδιο εξέλιξης του πυρηνικού οπλοστασίου της Βορείου Κορέας για το οποίο μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν το βέβαιο είναι ότι σε λίγα χρόνια, η Βόρεια Κορέα θα έχει και πυρηνική βόμβα κατάλληλη για πυρηνική κεφαλή πυραύλου και πυραύλους- φορείς τους οποίους ήδη αναπτύσσει και βελτιώνει με επιτυχία.

Το περισσότερο ανησυχητικό δεν είναι ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πολεμική πυρηνική τεχνολογία, αλλά το ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την διαμόρφωση Στρατηγικής αντιμετώπισης της. Το ότι η Βόρεια Κορέα θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα μπορούν να χτυπήσουν και τις ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου και μάλιστα σύντομου. Κατόπιν θα κάνουν όπως οι άλλες χώρες με πυρηνικά θα αρχίσουν να συσσωρεύουν πυρηνικά μεταφερόμενα με διάφορους πυραυλικούς φορείς και θα βελτιώνουν την σχετική τεχνολογία.

Αυτά είναι προβλέψιμα. Αυτό που δεν είναι προβλέψιμο είναι οι αποφάσεις του τρίτης γενεάς μαθητευόμενου μάγου βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος δεν είναι ακριβώς υπόδειγμα νηφάλιας σκέψης. Το ανησυχητικό ζήτημα είναι ότι η Βορειοκορεατική κοινωνία είναι μία κοινωνία πολεμική με πάνω από μισό αιώνα εσωτερικής προπαγάνδας σε αυτό και πάμφτωχη ακόμη και στον επισιτισμό της , διοικείται δε από έναν απόλυτα διεφθαρμένο από την απόλυτη εξουσία δικτάτορα με μικρή κλίκα θεραπόντων των οποίων ούτε καν η μακροβιότητα είναι εγγυημένη.

Το ερώτημα δεν είναι αν ο Κόσμος κινδυνεύει αύριο το πρωί από Βορειοκορεατική πυρηνική επίθεση αλλά αν αυτό μπορεί να συμβεί στο ορατό μέλλον. Η Ιστορία διδάσκει πως αυτό πράγματι μπορεί να συμβεί και ότι μάλιστα υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να συμβεί. Οι χώρες που έχουν πυρηνικά δεν τα χρησιμοποίησαν, όχι διότι διοικούνται από καλούς ανθρώπους αλλά διότι οι αρκετά σύνθετες και γεωστρατηγικά εκλεπτυσμένες διοικήσεις τους διέπονται από λογικό ωφελιμισμό, πράγμα το οποίο δεν ισχύει για την Βόρειο Κορέα. Η Βόρεια Κορέα είναι η πρώτη χώρα πού μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο από κακή εκτίμηση, λάθος ή αχαλίνωτη τρέλα.

Το ερώτημα όμως δεν είναι τι θα πράξει στο μέλλον η Βόρεια Κορέα, το ερώτημα είναι τι πράττουν οι Μεγάλες Δυνάμεις τώρα για να το αποτρέψουν αυτό. Η απάντηση είναι τίποτα. Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα από το 2006 και έχει δηλώσει ότι τελικός της στόχος είναι οι ΗΠΑ. Το δόγμα Ομπάμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η "Στρατηγική Υπομονή".

Αυτό σημαίνει κυρώσεις όπως στην περίπτωση του Ιράν. Όμως οι Οικονομικές Κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ με Αμερικανική πρωτοβουλία έριξαν την Βόρεια Κορέα στην αγκαλιά της Κίνας. Η Βόρεια Κορέα ζει στο κενό της "Στρατηγικής Καχυποψίας" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το τρίγωνο Κίνα, Κορέα, ΗΠΑ είναι ανισόπλευρο. Η εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Νότια Κορέα ενόχλησε ιδιαίτερα την Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από τις μονομερείς ενέργειες της Κίνας για κυριαρχία σε όλη την Θάλασσα της Νοτίου Κίνας και την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων σε τεχνητά νησιά εκεί.

Η Κίνα παρ' ότι είναι φανερά ενοχλημένη διότι η πυρηνική δοκιμή έγινε ενώ η ίδια φιλοξενούσε την ετήσια συνάντηση G-20 με τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, δεν την σταμάτησε παρ' όλο που και αυτή και η Ρωσία ήταν επίσημα προειδοποιημένες αρκετές μέρες πριν από τους Βορειοκορεάτες.

Το πρόβλημα είναι ότι η Διπλωματία έχει αδρανήσει. Οι Κινέζοι περιμένουν κάτι περισσότερο από τις ΗΠΑ για να πιέσουν αποφασιστικά την Βόρεια Κορέα η οποία εξαρτάται μόνο από την Κίνα για την επιβίωση της σαν κυρίαρχο κράτος. Η Κίνα θεωρεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως "χρήσιμο ηλίθιο" επί του παρόντος. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν ακόμη χρόνο μέχρις ότου θα πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουν.

Εν τω μεταξύ η Βόρεια Κορέα αυξάνει και βελτιώνει τα πυρηνικά της. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει περί τις 20-30 πυρηνικές βόμβες σήμερα και μπορεί να τις αυξάνει κατά 7 ή περισσότερες κάθε χρόνο. Εκτιμούν επίσης ότι χρειάζεται 5-10 χρόνια, ώστε να μπορεί να πλήξει πυρηνικά με βαλλιστικούς πυραύλους, με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, τις ΗΠΑ .

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη της Ρωσίας στις υπερφίαλες εθνικιστικές διεκδικήσεις της Σερβίας οδήγησε στο "ατύχημα" που έφερε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η απέχθεια των Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών να έρθουν σε συνεννόηση με την ΕΣΣΔ την δεκαετία του '30, η Διπλωματική Αδράνεια που προήλθε από αυτό, και ο μετέπειτα διπλωματικός οπορτουνισμός, επέτρεψε στον Χίτλερ να αιματοκυλίσει τον Κόσμο με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βόρεια Κορέα με την πυρηνική πολιτική της και οι Μεγάλες Δυνάμεις με τους τακτικισμούς τους έχουν ετοιμάσει ένα "ατύχημα" που περιμένει να συμβεί.

www.kassandros.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ