Aχ βρήκα και θα φτιάξω υπέροχες κρύες σούπες με καρότο , με αγγούρι , με «παγωτό» πιπεριάς & φυσικά γκασπάτσο – Μούρλια!

Τολμήστε τις! Είναι το πιο δροσερό ορεκτικό για μεσημέρι ή βράδυ, είναι υγιεινές και γίνονται εύκολα και γρήγορα.

Τολμήστε τις! Είναι το πιο δροσερό ορεκτικό για μεσημέρι ή βράδυ, είναι υγιεινές και γίνονται εύκολα και γρήγορα.


Σύμφωνα με το athinorama.gr, με βασικό συστατικό ένα λαχανικό  (ντομάτα, αγγούρι, καρότο, σέλερι, παντζάρι και άλλα) απαιτούν μυρωδικά σαν το δυόσμο, το μαϊντανό, τη μέντα, το βασιλικό ή τον φρέσκο κόλιαντρο, που θα δώσει μια εξωτική πινελιά στο σύνολο. Τους ταιριάζουν οι καυτερές και οι ξινές νότες.

Το γιαούρτι συμμετέχει συχνά στο μείγμα ή προστίθεται μια κουταλιά από πάνω.  Ακόμα πιο προχωρημένη ιδέα είναι μια μπάλα παγωτού με αλμυρή γεύση στο κέντρο. Για παράδειγμα, σε σούπα αγγουριού μια μπάλα σορμπέ ντομάτας με βασιλικό. Οι συνδυασμοί πολλοί, φτάνει να τους έχετε δοκιμάσει από πριν. Οι σούπες έχουν το καλό ότι "διορθώνονται" ευκολότερα από κάθε άλλο φαγητό. Θα τις σερβίρετε παρέα με φρυγανισμένο ψωμί, σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Δοκιμάστε τις μέσα σε φαρδιά, κοντά ποτήρια που θα προσθέσουν στυλ στο τραπέζι. Υπολογίστε πάντοτε μια πολύωρη αναμονή στο ψυγείο, που είναι απαραίτητη για να δέσουν οι γεύσεις. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία είναι αναγκαία για να εκφράσουν το δυναμικό τους αυτές οι παρασκευές  -ορισμένοι τις σερβίρουν και με δυο-τρία παγάκια!



Κρύα πικάντικη σούπα με ντομάτα και πιπεριές

υλικά

4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες

3 μεγάλες πιπεριές σε κομμάτια, χωρίς τους σπόρους (η μια κίτρινη κατά προτίμηση)

1 αγγούρι καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες

1/2 καυτερή πιπερίτσα, καθαρισμένη από σπόρους και μεμβράνες

2 φλ.τσ. φρέσκο χυμό ντομάτας

3-4 κ.σ. χυμό λάιμ (ή 2 κ.σ. λεμόνι)

1/2 φλ.τσ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο (διαφορετικά, μαϊντανό)

3 σκ. σκόρδο, λυωμένες

4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

4-6 φέτες λευκό χωριάτικο ψωμί από φούρνο

αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι


παρασκευή

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν, κρατώντας στην άκρη την κίτρινη πιπεριά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για 1 ώρα. Φρυγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Κόβουμε την κίτρινη πιπεριά σε μικρά ζαράκια. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή σε φαρδιά ποτήρια και μοιράζουμε επάνω τα ψωμάκια και την ψιλοκομμένη πιπεριά.

 

 

 

 Κρύα σούπα καρότου με μπαχαρικά

υλικά

500 γρ. καρότα βιολογικά, σε μέτριες φέτες

3 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

1 φλ.τσ. γάλα

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 σκ.σκόρδο

2 κ.γ. κάρι σε σκόνη (mild)

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

3 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο  (διαφορετικά μαϊντανό)

αλάτι, πιπέρι


παρασκευή

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ζωμό με τα καρότα, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το κύμινο με λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά (περίπου 20'). Αφήνουμε να μισοκρυώσουν και μεταφέρουμε σε μπλέντερ, τμηματικά, να γίνουν αραιός πουρές. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο λυωμένο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, βαθιά πιάτα ή φαρδιά, κοντά ποτήρια γαρνιρισμένη με 1 κ.σ. γιαούρτι και ψιλοκομμένο κόλιαντρο.



 

Κρύα παντζαρόσουπα με παγωτό πιπεριάς

υλικά

4 μεγάλα παντζάρια πολύ καλά πλυμένα

2 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών

3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. κύμινο

1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

για το παγωτό:

1 πράσινη πιπεριά

1 πράσινη καυτερή πιπεριά

1 λ. πυκνή κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο



παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Τυλίγουμε τα παντζάρια, πασπαλισμένα με το ελαιόλαδο και το κύμινο, με αλουμινόχαρτο, βάζουμε το πακέτο σε ταψάκι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως, περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, το χοντροκόβουμε και τα κάνουμε πολτό στο μπλέντερ με τον μαϊντανό. Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται για να γίνει μια πηχτή σούπα. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και την κρατάμε στο ψυγείο. Για να φτιάξουμε το παγωτό: κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές αφού τις έχουμε ξεσποριάσει προσεκτικά. Από την καυτερή πιπεριά έχουμε αφαιρέσει με επιμέλεια και όλες τις εσωτερικές μεμβράνες. Ζεσταίνουμε σε μέτριο κατσαρολάκι το βούτυρο και σωτάρουμε τις πιπεριές 3'-4', μέχρι να μυρίσουν και να μαλακώσουν λίγο. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε βρασμό. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες ή μια νύχτα. Κατόπιν το βάζουμε στην παγωτομηχανή και αφήνουμε να πήξει και να αφρατέψει. Το διατηρούμε στην κατάψυξη. Σερβίρουμε τη σούπα σαν ορεκτικό σε μεγάλα μπολ ή βαθιά πιάτα, βάζοντας στο κέντρο μια μπάλα παγωτού. 

 


Κρύα σούπα με αγγούρι

υλικά για 3 άτομα

2 κανονικά αγγούρια

1 κεσεδάκι απλό γιαούρτι

1 σκ.σκόρδο λυωμένη

200 ml γάλα φρέσκο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3-4 κλαδάκια φρέσκος δυόσμος

4 κ.σ. λεμόνι

αλάτι, λευκό πιπέρι


παρασκευή

Καθαρίζουμε τα αγγούρια και αφαιρούμε τους σπόρους, αν υπάρχουν. Αν οι σπόροι είναι πολλοί, μπορεί να χρειαστούμε και άλλο  αγγούρι. Βάζουμε στο μπλέντερ αγγούρι, σκόρδο, το λεμόνι, το δυόσμο (κρατάμε μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα) και το γάλα και πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, πριν το σερβίρισμα. Τη σερβίρουμε σε μεγάλα μπολ ή σε κοντά και φαρδιά ποτήρια.

 


Γκασπάτσο με πιπεριά

υλικά

1 κ. ώριμες, νόστιμες ντομάτες

2 κίτρινες πιπεριές σε λωρίδες

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο αγγούρι καθαρισμένο, σε φέτες

2-3 σκ.σκόρδο καθαρισμένες, σε φετάκια

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο (όσο πιο φρουτώδες, τόσο καλύτερο)

4 κ.σ. εκλεκτό ξίδι από κρασί

φουντίτσες βασιλικού

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Κόβουμε στο μούλτι τις πιπεριές με το αγγούρι. Ζεματίζουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Βάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και ένα μέρος από τις ντομάτες και πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τις πιπεριές και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες. Μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε τελείως ή να αφήσουμε μικρά κομματάκια. Ενώνουμε με το προηγούμενο μείγμα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι, ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Ψιλοκόβουμε μέσα λίγο βασιλικό και αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο για 3 ώρες ή περισσότερο. Σερβίρουμε με φουντίτσες βασιλικού, σε βαθύ πιάτο, μπολ ή φαρδύ, κοντό ποτήρι.

tips: μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. σέλερυ ψιλοκομμένο στο μπλέντερ και αν σας αρέσει πικάντικη, λίγο μπούκοβο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ