Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, πιθανόν από το 2017

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, πιθανόν από το επόμενο έτος, εάν συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να βγει από τα σημερινά προβλήματα ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους έκανε παραλληλισμό με το γερμανικό χρέος που ρυθμίστηκε το 1953.

 

«Πάρτε σαν παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία είχε αντίστοιχη εμπειρία με τη συμφωνία του 1953 για το χρέος της, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χρέος αποπληρώθηκε σε μία 50ετή περίοδο. Και αυτό ήταν αποτελεσματικό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

 

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας  χρέους στο ορατό μέλλον.

 

«Σήμερα το ελληνικό χρέος είναι μικρότερο από ό,τι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά βάρος και δεν θα είναι για πολύ καιρό, επειδή τα δάνειά μας στην Ελλάδα έχουν ήδη μία μέση περίοδο αποπληρωμής περίπου 30 ετών. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας κίνδυνος να αποσύρουμε τα κεφάλαιά μας, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, εάν υπήρχε νέο πρόβλημα. Επομένως, είναι μία ασφαλής επένδυση«, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

 

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος που είμαι πολύ βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αρχίσει την έκδοση ομολόγων -ίσως το επόμενο έτος. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις. Εάν μείνουν στην πορεία, θα βγουν από τα σημερινά προβλήματα» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.

 

Στην ερώτηση, για ποιο λόγο η Ελλάδα χρειάσθηκε τρίτο πρόγραμμα, ενώ άλλες χώρες μόνο ένα, απάντησε ότι «η ικανότητα υλοποίησής του στην Ελλάδα ήταν αδύναμη».

 

Σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ακύρωσε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η οικονομία επανήλθε σε ύφεση. Αυτό έχει διορθωθεί, συνέχισε και «από πέρυσι τον Αύγουστο η συνεργασία είναι πάλι καλή και η Ελλάδα κάνει πρόοδο».

 

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει το τρίτο πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM γνωστοποίησε πως στο τέλος του 2014, όταν πλησίαζε το τέλος του δεύτερου προγράμματος, υπήρχε συζήτηση για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα, «αλλά τα ποσά που συζητούνταν ήταν 10 με ίσως 20 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ