Χωρίς βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης η Αθήνα - Δεν έχω κατηγορία bad news γιατί απλά είναι η κυρίαρχη...

Με μια αναλυτική ανακοίνωση της η οικογένεια Ελευθερουδάκη γνωστοποιεί πως μετά από 21 χρόνια λειτουργίας στην οδό Πανεπιστημίου, το κατάστημα της Αθήνας κατεβάζει ρολά.

 Η είδηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 από την Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO.
Το κεντρικό βιβλιοπωλείο κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Η επιχείρηση ανακοινώνει πως προετοιμάζεται για το επόμενο βιβλιοπωλείο αλλά αρνείται να το ανοίξει τώρα "όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας".

Στην ανακοίνωση εκφράζεται προβληματισμός για το μέλλον των βιβλίων και των βιβλιοπωλείων. "Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο ιστότοπος του Ελευθερουδάκη books.gr συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ θα γίνει bazaar 15-26 Σεπτεμβρίου.

Για την ιστορία, το πρώτο βιβλίο του εκδοτικού οίκου ήταν παιδικό και εκδόθηκε το 1903. Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη ο οποίος το 1898 αγόρασε το παλαιότερο τότε διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας των Beck και Barth.

Το 1906 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το 1962 μετακόμισε στη οδό Νίκης και το 1995 εγκαινιάστηκε το πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς (Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη).

Η ανακοίνωση της οικογένειας Ελευθερουδάκη αναλυτικά:
 
"Βιβλιοπωλείo Eλευθερουδάκη - "έξω απ’ το κουτί".
Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.
Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. Έπειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.

Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου.

 

Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…
Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;
Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Στο μεταξύ όμως,

Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:
• Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.
• Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις
• Για επαγγελματικά δώρα

• Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό

και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.
Επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.
Στη διεύθυνση: Πανεπιστημίου 15, Αθήνα 105 64 στον 1ο όροφο.
Στον ιστότοπο Ελευθερουδάκη: www.books.gr
Facebook: www.facebook.com/books.gr
Twitter: twitter.com/books.gr

Στα τηλέφωνα: 210 3258 440, 210 3317 609
Στο email: eleftheroudakispublications@gmail.com και internet@books.gr
Υ.Γ. Σας περιμένουμε στο μεγάλο μας bazaar
15-26 Σεπτεμβρίου

Δευτέρα + Τετάρτη 9.00 -19.00
Τρίτη + Πέμπτη + Παρασκευή 9.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 – 18.00

με ασυναγώνιστες τιμές και βιβλία που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!
Η οικογένεια Ελευθερουδάκη Sofika Eleftheroudaki Marina Eleftheroudaki".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ