Με μουρμούρα για θέματα ασφάλειας αρχίζουν σήμερα οι αφίξεις των αθλητών στο Λονδίνο

Οι σημερινές αφίξεις στο αεροδρόμιο Χίθροου αναμένεται να φτάσουν τις 120.000. Συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα κενά ασφαλείας ενόψει των Αγώνων. Ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη εγκαταστάσεων και τους ελέγχους ασφαλείας των θεατών ήταν πολύ πιθανό να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι σημερινές αφίξεις στο αεροδρόμιο Χίθροου αναμένεται να φτάσουν τις 120.000
Συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα κενά ασφαλείας ενόψει των Αγώνων. Ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη εγκαταστάσεων και τους ελέγχους ασφαλείας των θεατών ήταν πολύ πιθανό να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι πρώτοι από τους 12.850 αθλητές και αθλήτριες από 204 χώρες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να αφιχθούν σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο, με προορισμό το Ολυμπιακό Χωριό ή τις προσωρινές βάσεις προπόνησης κάθε αποστολής. Συνολικά οι σημερινές αφίξεις στο αεροδρόμιο Χίθροου αναμένεται να φτάσουν τις 120.000, αυξημένες κατά 10.000 σε σχέση με μια συνηθισμένη Δευτέρα.

Σε ισχύ έχει τεθεί από το πρωί η πρώτη λωρίδα κυκλοφορίας αποκλειστικά για οχήματα με αθλητές και αξιωματούχους, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το αεροδρόμιο Χίθροου με το Λονδίνο. Σήμερα επίσης εγκαινιάζεται το κέντρο ελέγχου αντιντόπινγκ, από το οποίο θα περάσουν περίπου 6.000 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων όλων των νικητών μεταλλίων.

Την ίδια ώρα ωστόσο συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα κενά ασφαλείας ενόψει των Αγώνων. Ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη εγκαταστάσεων και τους ελέγχους ασφαλείας των θεατών ήταν πολύ πιθανό να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η εταιρεία G4S παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να παράσχει το εκπαιδευμένο προσωπικό των 10.000 που είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να κληθούν 3.500 στρατιώτες να καλύψουν τα κενά. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση ασφαλείας που συνιστά ένα τεράστιο «χάλι», ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο τονίζει ότι η ασφάλεια των Αγώνων δεν έχει υπονομευθεί.

Σήμερα εξάλλου αρχίζει η λειτουργία της ειδικής «αστυνομίας λογοτύπων» που θα ελέγχει επιχειρήσεις και καταστήματα για διαφημιστικές πρακτικές και προϊόντα που θα μπορούσαν να πλήξουν τα συμφέροντα των επίσημων χορηγών των Ολυμπιακών. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα απαγορεύεται η χρήση λέξεων όπως «χρυσό», «αργυρό», «χάλκινο», «καλοκαίρι», «Λονδίνο», «χορηγοί» σε διαφημίσεις μη-επισήμων χορηγών ή οποιαδήποτε άλλη διαφημιστική πρακτική θα μπορούσε να παραπέμπει σε σχέση μιας εταιρείας με τους Αγώνες. Στις 40 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις περίπου 800 καταστήματα δε θα μπορούν να πωλούν τηγανιτές πατάτες, καθώς θα παραβιάζουν τα δικαιώματα της εταιρείας McDonald’s που έχει αναλάβει αποκλειστικά τις υπηρεσίες φαστ-φουντ προς τους επισκέπτες.

Σε ρεπορτάζ της Daily Mail δε αποκαλύπτεται ότι εκατοντάδες αλλοδαποί που έχουν προσληφθεί ως προσωπικό καθαρισμού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν στοιβαχθεί σε πρόχειρα και ανθυγιεινά λυόμενα καταλύματα στις παρυφές του Ολυμπιακού Πάρκου, σε σημεία κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Το προσωπικό κοιμάται ανά δέκα σε ένα δωμάτιο, με μια τουαλέτα ανά 25 άτομα και ένα ντους ανά 75, με την υποχρέωση καταβολής 18 λιρών την ημέρα ως ενοίκιο. Οι εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί από ιδιωτική εταιρεία έχουν λάβει την έγκριση της Επιτροπής Διοργάνωσης των Αγώνων.

Του Θανάση Γκαβού
Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ