Πανακότα με λευκή σοκολάτα και crumble φουντουκιού από τον εκπληκτικό μας Άκη Πετρετζίκη

Ένα απίθανο γλυκό που θα λατρέψετε!

Συστατικά
Για το crumble

160 γρ. βούτυρο
135 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. φουντούκια με φλούδα αλεσμένο
1 πρέζα βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα

170 ml φρέσκο γάλα 3,5% λιπαρά
220 γρ. κρέμα γάλακτος φρέσκια 35% λιπαρά
8 γρ. ζελατίνη
120 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
1 φασόλι βανίλιας
Για το chuntey μήλου

chutney μήλου για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το crumble φουντουκιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα που θα πάρουμε να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Δεν συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τυλίγουμε το μείγμα σε μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει λίγο.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και με γρήγορες κινήσεις βγάζουμε το μείγμα από τη μεμβράνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας απλώνοντας το σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, σαν ψίχουλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα μας.
Για την κρέμα

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.
Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε κατά μήκος το λοβό βανίλιας και αφαιρούμε τα σπόρια.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με το φασόλι βανίλιας και τα σπόρια.
Μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε μέσα στο κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν τα φύλλα ζελατίνης.
Σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα μας και προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στη σοκολάτα. Ανακατεύομε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η σοκολάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα μας, στα ειδικά φορμάκια σιλικόνης και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει το μείγμα.
Για το chutney μήλου

Ετοιμάζουμε το chutney μήλου και σερβίρουμε την πανακότα με το κραμπλ και από πάνω το τσάτνει.

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ