Made in Greece o Νικόλας Πατρικαλάκης: Ο Έλληνας Ωκεανολόγος που διδάσκει στο MIT

Ο Νικόλας Πατρικαλάκης είναι Καθηγητής στην Έδρα Μηχανολογίας Kawasaki του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο τμήμα Ωκεανομηχανικής.

Πήρε το πτυχίο του από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1977. Το 1983 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ωκεανομηχανική στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

 

Η πλούσια επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει τις παρακάτω θέσεις: το 1974 εργάστηκε στο γραφείο σχεδιασμού των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το 1976 εργάστηκε για Εθνικό Ινστιτούτο Ναυτιλίας στο Feltham της Αγγλίας.

 

Ήταν ερευνητής και βοηθός καθηγητή από το 1977 ως το 1983 στο τμήμα Ωκεανομηχανικής του ΜΙΤ. Από το 1983 ως το 1985 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΜΙΤ, και πάλι στο τμήμα Ωκεανομηχανικής, ενώ από το 1985 ως το 1990 ήταν Επίκουρος Καθηγητής. Τέλος, από το 1990 ως το 1995 διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο τμήμα του ΜΙΤ.

 

Με την ομάδα του εργάζονται για τη Συμμαχία για την Έρευνα και την Τεχνολογία της Σινγκαπούρης με το ΜΙΤ (Smart). Η ομάδα του δημιουργεί ρομπότ που μοιάζουν με σαλάχια και συλλέγουν πληροφορίες για να καταπολεμήσουν την άλγη. «Αυτό το εργαστήριο δημιουργήθηκε για εμάς με εντελώς καινούργια μηχανήματα. Αυτό δεν συμβαίνει στη Βοστώνη» τόνισε ο καθηγητής.

Στη διάρκεια της καριέρας του έλαβε πολλές τιμές και βραβεία, ανάμεσα στα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα εξής: 1972-77: Βραβείο Ακαδημαϊκής Διάκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, 1972-77: Βραβείο Ακαδημαϊκής Διάκρισης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 1988-90: Καθηγητής στην έδρα Doherty στην αξιοποίηση ωκεανών, 1994-95: Computer Aided Design Referee Award και 1996 ως σήμερα: Καθηγητής στην έδρα Kawasaki.

 

Είναι επίσης μέλος πολλών οργανισμών και ιδρυμάτων όπως: American Society of Mechanical Engineering, Association for Computing Machinery, Computer Graphics Society, IEEE Computer Society, International Society of Offshore and Polar Engineers, Society for Industrial and Applied Mathematics, Society of Naval Architects and Marine Engineers κ.α..

 

ΠΗΓΗ: ellines.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ