Good news: «Ηλιακή ποδηλατάδα» σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη από την Greenpeace

Mια ποδηλατοδράση αφιερωμένη στον σπουδαιότερο και ανεξάντλητο φυσικό πόρο που διαθέτει η χώρα μας, την ηλιακή ενέργεια, διοργανώνει και φέτος η Greenpeace σε Αθήνα και Θεσσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. 

Το μήνυμα του Solar Ride είναι ότι «κάθε νοικοκυριό έχει δικαίωμα να παράγει τη δική του καθαρή και δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο», όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, που εκτιμά πως αξιοποιώντας τον ήλιο, «η Ελλάδα μπορεί να κάνει θαύματα».

 

Σύμφωνα με την οργάνωση, με το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα παράγοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Ωστόσο, όπως τονίζει, η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια, και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα δωρεάν. 

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση έχει καταθέσει επεξεργασμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση, που συνδυάζει κοινωνική πολιτική και επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

 

Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, η πρόταση περιλαμβάνει δύο σενάρια και αφορά 300.000 νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, και είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο. «Τα μέλη των νοικοκυριών αυτών βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους.

Αντί λοιπόν, να διατηρούνται σε αυτή την κατάσταση, η πολιτεία θα μπορούσε να τους παρέχει δωρεάν ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα για ιδιοκατανάλωση, καθώς επίσης και κίνητρα για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ σε περίπτωση που προέκυπτε ενεργειακό πλεόνασμα, θα μπορούσε να διατεθεί στη ΔΕΗ», αναφέρει ο κ. Γρηγορίου.

 

«Το δεύτερο σενάριο αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της ΔΕΗ σε λιγνίτη». Αντί, όπως λέει ο υπεύθυνος Ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «η ΔΕΗ να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ρυπογόνο καύσιμο και σε παρωχυμένες τεχνολογίες, θα μπορούσε να κάνει αντίστοιχης κλίμακας επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε σε βάθος 20ετίας να έχει πολύ μεγαλύτερα κέρδη, και ταυτόχρονα μέρος των κερδών να διατεθούν για την κάλυψη της ενεργειακής φτώχειας σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, «ο μεγαλύτερος φυσικός πόρος της Ελλάδας είναι ο ήλιος. Εάν αξιοποιηθεί, η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα».

 

Στο πλαίσιο του 7ου Athens Bike Festival αλλά και του European Mobility Week, το Solar Ride στην Αθήνα θα ξεκινήσει τη βόλτα του στις 10:30 από την κεντρική αυλή της Τεχνόπολης στο Γκάζι. Η ποδηλατοδράση θα περάσει από κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξει και πάλι στην Τεχνόπολη, στο χώρο του Athens Bike Festival.

 

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Greenwave Festival, το Solar Ride θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Πάρκο δίπλα στο Θέατρο Κήπου στις 11:00.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ