Ένας… «Πάπας» επικεφαλής στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις: Ποιος είναι ο «άνθρωπος της Λαγκάρντ»

Ο στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, Ζακ λε Παπ (Jacques le Pape) , τέθηκε επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Το πενταμελές συμβούλιο αποτελεί την αρχή που εποτρεύει τη λειτουργεία του υπερταμείου, και αποτελεί μία από τις "νάρκες" της δεύτερης αξιολόγησης. Στο συμβούλιο θα πρέπει να συμμετέχουν και τα 3 στελέχη που θα επιλέξει η Ελληνική Κυβέρνηση, ωστόσο οι διαδικασίες δεν έχουν καθυστερήσει. Δεν έχει, επίσης, συσταθεί η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ ) που θα αποτελέσει κλάδο του ταμείου και θα αναλάβει τις συγκοινωνιακές εταιρείες του Λεκανοπεδίου. Θα πρέπει επίσης, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση από την Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό και τους διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Με την τοποθέτηση λε Παπ, λύνεται το μυστήριο σχετικά με το ποιος θα κινεί τα νήματα του υπερταμείου, το οποίο θα ελέγχει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία. Εκκρεμεί η παρουσίαση και η αποδοχή των τριών μελών του εποπτικού συμβουλίου, που πρέπει να προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η γνώμη του λε Παπ και του Ισπανού δεύτερου ξένου μέλους του εποπτικού συμβουλίου, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, είναι καθοριστική για τη λήψη αποφάσεων, καθώς για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το πενταμελές όργανο του υπερταμείου χρειάζεται οπωσδήποτε για να συναινέσει ένας τους δύο ξένους "επόπτες", ανεξαρτήτως εάν οι τρεις 'Ελληνες συμφωνούν σε μία άποψη.

Ποιός όμως είναι ο Ζακ λε Παπ;

Ο Γάλλος αξιωματούχος, λάτρης των τεχνών και της όπερας, δούλεψε για ένα διάστημα ως αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, στο Μπερσί, την εποχή που η νυν διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Έχει δουλέψει στο πλευρό επίσης των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών, ενώ επί τρία χρόνια ήταν γενικός γραμματέας της αεροπορικής εταιρίας Air France-KLM, από την οποία έφυγε φέτος το καλοκαίρι.

Όπως επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, οι ικανότητες του le Pape έχουν αναγνωρισθεί ήδη από τα χρόνια που δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου,η εμπειρία του τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τον καθιστούν έναν ιδανικό υποψήφιο για την προεδρία του εποπτικού συμβουλίου για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ