Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Όλα όσα πιστεύουν οι Έλληνες για τα "καυτα θεματα" 8 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης

Όνειρα θερινής νυκτός απέβησαν οι ελπίδες που έτρεφαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για ανατροπή μέσα στο καλοκαίρι των δυσμενών δημοσκοπικών δεδομένων ώστε να επιβεβαιωθεί το τεχνικό κλίμα ότι «γυρίζει το παιχνίδι» που καλλιεργούσαν το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη φθινοπωρινή δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για λογαριασμό του ΣΚΑΙ έδειξε ότι παραμένει σε διψήφιο ποσοστό το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει σε δημοφιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πολίτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης.

 

Το μικρό κλείσιμο στην ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ -και κατεγράφη αυτή τη φορά στις δέκα εκατοστιαίες μονάδες από 11,5% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου- δεν είναι ικανό να αλλάξει τη συνολικά αρνητική αποτίμηση που κάνει η κοινή γνώμη στα κυβερνητικά πεπραγμένα.

 

Τα περισσότερα ευρήματα, εξάλλου, της ίδιας δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν τη σταθερά υψηλή δυσαρέσκεια των πολιτών για την απόδοση της κυβέρνησης, αλλά και τους εξίσου υψηλούς δείκτες απαισιοδοξίας για το μέλλον που προδιαγράφεται τόσο για τη χώρα όσο και για τους πολίτες.

 

Στα ύψη η δυσαρέσκεια

Ειδικότερα, είναι χαρακτηριστικό ότι το 81% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 9,5% εκείνων που απάντησε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (85,5%) δηλώνουν ότι αισθάνονται δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και μόλις στο 6,5% ανιχνεύονται όσοι εκφράζουν ικανοποίηση. Το κλίμα δυσαρέσκειας βρίσκεται στα ύψη και μεταξύ όσων ψηφοφόρων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο, καθώς από αυτή τη «δεξαμενή» ικανοποιημένο απαντά ότι είναι το 16% των ερωτηθέντων και δυσαρεστημένο το 72,5%.

 

Ελαφρώς θετικότερη σε σχέση με προηγούμενες έρευνες είναι η πεποίθηση των πολιτών για τα οικονομικά τους, που παραμένει όμως σε αρνητικό έδαφος, αφού το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στους προσεχείς 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, έναντι μόλις 7% που είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί.

 

Καχυποψία για τις άδειες των καναλιών

Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα οι πολίτες εκφράζουν τη διαφωνία τους με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Με τη διαχείριση, για παράδειγμα, της προσφυγικής κρίσης από τις ελληνικές αρχές διαφωνεί το 66% των πολιτών την ώρα που, απολύτως, συμφωνούν μόνο 7 στους 100 Έλληνες.

 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η καχυποψία ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης αναφορικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών: το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πίσω από τη διαδικασία υποκρύπτονταν πολιτικές σκοπιμότητες, έναντι ενός μειοψηφικού ποσοστού της τάξης του 22% που φαίνεται ότι πείστηκε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

 

Οι συσπειρώσεις και οι προσδοκίες

Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιούλιο. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζει κατά μισή μονάδα την επίδοση του, φθάνοντας στο 17,5%, μειώνει την απόσταση από το 11,5% που ήταν πριν από περίπου δύο μήνες, στο 10%.

Το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του, που φθάνει μόλις στο 43,5%, ενώ οι απώλειες προς τη ΝΔ είναι της τάξης του 6%, γεγονός που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων τον εγκαταλείπουν κατευθύνεται προς την αποχή ή είναι αναποφάσιστοι, μπορεί να διατηρήσει ζωντανές τις προσδοκίες ανάκαμψης. Αντιθέτως η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 81,5%, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό έως και εντυπωσιακό για μη προεκλογική περίοδο.

 

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% (από 8% στην προηγούμενη έρευνα) και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5% (από 4,5%), όπως και το ΚΚΕ (που υποχώρησε από 6% στην προηγούμενη έρευνα).

 

Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει 3,5% (από 3%), ενώ ποσοστά που αν επιβεβαιώνουν στην κάλπη θα τους αφήνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%). Από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, στο 1,5% κατεγράφη η δύναμη της Λαϊκής Ενότητας, ενώ χαμηλότερα είναι όλοι οι άλλοι Μικροί κομματικοί σχηματισμοί που αθροιστικά φθάνουν στο 9,5%.

 

Τάση για αποχή και συνολική αποδοκιμασία

Ιδιαιτέρως υψηλά είναι τα ποσοστά όσων εκδηλώνουν πρόθεση αποχής, καθώς φθάνουν στο 17%, καθώς και διάθεση να καταφύγουν στο λευκό (7%), ποσοστά που μαρτυρούν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους αποδοκιμάζει και απορρίπτει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

 

Έκφραση της τάσης για συνολική αποδοκιμασία μπορεί να θεωρηθούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο, ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύουν οι πολίτες ότι θα παρουσιάσει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Το 57% απάντησε αυθορμήτως «κανένας από τους δύο», ενώ νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20% έναντι 13% του Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναδεικνύεται και δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 22% της κοινής γνώμης εκφράζει θετική γνώμη για το πρόσωπό του. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με 19% και έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 14,5%, ο Βασίλης Λεβέντης που υποχωρεί αισθητά στο 13%, η Φώφη Γεννηματά με 12,5%, ο Πάνος Καμμένος με 7,5% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 4,5%.

 

Μεγάλη είναι, τέλος, η υπεροχή της ΝΔ στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, έναντι του 18,5% που εξέφρασε την πίστη του ότι νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ