Προσοχή: Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα λένε δανοί επιστήμονες

Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει μια γυναίκα επηρεάζει και την πιθανότητά της να μείνει έγκυος, υποστηρίζουν δανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. 

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ααρχους, με επικεφαλής την Δρ Έλεν Μίκελσεν, ανέλυσαν στοιχεία για 6.120 γυναίκες 21-45 ετών για διάστημα εννέα ετών. Από αυτές, οι 4.210 έμειναν έγκυες.

Ενώ η κατανάλωση ενός έως επτά μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τη γονιμότητα, όπως ούτε το είδος του αλκοολούχου ποτού (κρασί, μπίρα, βότκα κ.α.), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η περιστασιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρέαζε αρνητικά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των γυναικών

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από 14 ποτά (μερίδες αλκοόλ) την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο τη μέρα, είχαν κατά 18% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί την εβδομάδα.

Μόνο το 1,2% των γυναικών του δείγματος έπιναν πάνω από 14 ποτά, εβδομαδιαίως.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την κατανάλωση αλκοόλ από τους συντρόφους των γυναικών, κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Επίσης, το έμβρυο είναι άκρως ευάλωτο στο αλκοόλ κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια (24%) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ