Έτοιμοι μαμάδες- μπαμπάδες για τη νέα χρονιά ; 4 σνακ για τα παιδιά στο σχολείο - Πώς θα μάθουν να τρώνε σωστό κολατσιό

Το τυλιγμένο σάντουιτς που βγαίνει με λαχτάρα από τη σχολική τσάντα μόλις χτυπήσει το κουδούνι για το διάλειμμα, κοντεύει να γίνει εικόνα μιας άλλης εποχής - ειδικά για τα αγγελούδια που έχουν πατήσει τα 9. 

Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια πιο σωστή διατροφή στο σχολείο;

Η Ντίνα Γκρουμούτη μέσα από τη στήλη της προτείνει μερικές συμβουλές και μας δίνει 4 υπέροχες συνταγές για σνακ.

 Η στρατηγική: Τα όπλα μας είναι τρία: γευστικές προτιμήσεις, σωστά υλικά, προσεγμένη εμφάνιση. Φτιάχνουμε αυτό που συγκινεί γευστικά το παιδί μας, όσο "ανορθόδοξο" κι αν ακούγεται για την περίσταση. Μπορεί να είναι τονοσαλάτα, καπνιστός σολομός, hot dog, ομελέτα με μπέικον σε αραβική πιτούλα ή τα κρεατοπιτάκια της γιαγιάς. Οτιδήποτε του αρέσει, αρκεί να μπορεί να μπει σε ψωμάκι. Τα υλικά παίζουν τεράστιο ρόλο, ακριβώς όπως θα έπαιζαν αν το σνακ προοριζόταν για εμάς. Δεν έχουν άδικο τα παιδιά που αφήνουν στην άκρη ένα σάντουιτς από άνοστο ψωμί, άγευστο "τυρί του τοστ" και ένα αμφίβολης ποιότητας αλλαντικό σε φέτες. Θα διαλέξουμε νόστιμα ψωμάκια για σάντουιτς, κατά προτίμηση φρέσκα, από φούρνο. Θα προτιμήσουμε γραβιέρα ή κασέρι ή ένα επώνυμο γκούντα, που είναι νοστιμότερα από τα κοινά τυριά για τοστ σε φέτες. Θα βάλουμε στο σάντουιτς κανονικό ζαμπόν (δηλαδή από μπούτι ) ή γαλοπούλα ή σαλάμι και θα αποφύγουμε τα παρασκευάσματα αλλαντικών με τα περίεργα ονόματα. Ναι, θα κοστίσει κάτι παραπάνω -λιγότερο πάντως από το σάντουιτς της καντίνας-, αλλά δεν θα γυρίσει πίσω ζουλιγμένο στην τσάντα. Κι επιπλέον, θα συνηθίσει το παιδί στις σωστές γεύσεις, κάτι καθόλου αμελητέο...

Η εμφάνιση: Μετράει περισσότερο απ' όσο νομίζουμε για τα παιδιά. Στρογγυλά ψωμάκια με σουσάμι, ψωμάκια μπριός, αραβικές πιτούλες που γεμίζονται ή τα πολύ πρακτικά wraps, θα κάνουν το σνακ μας να θυμίζει το έτοιμο. Φτιάχνουμε το σάντουιτς με επιμέλεια και το συσκευάζουμε στα πολύχρωμα πλαστικά κουτάκια για σνακ, που κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη.

Υπάρχει και κάτι τελευταίο, που δεν πρέπει να παραλείψουμε με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά: μια μικρή κουβέντα για το junk food και τις συνέπειές του - τα παιδιά ακούν κι ας μην το δείχνουν.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για νόστιμα σνακ, μαζί με τις ευχές μας να πετύχετε το στόχο!

1. Πίτες τορτίγιας (wraps) - σάντουιτς

- με καπνιστό σολομό 
Απλώνουμε στην πίτα μια φέτα καπνιστό σολομό στο ίδιο μέγεθος. Ραντίζουμε με σταγόνες λεμονιού και αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα. Τοποθετούμε επάνω δύο λεπτές φέτες αγγουριού, κομμένες κατά μήκος, και τυλίγουμε σφιχτά. Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο κατά τα 2/3 και κόβουμε το επάνω μέρος λοξό.
Χρειαζόμαστε wraps μεσαίου μεγέθους
- με ζαμπόν και τυρί
Απλώνουμε στην πιτούλα μια φέτα ζαμπόν, αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα, ακουμπάμε επάνω τρυφερό φύλλο μαρουλιού, στεγνό, και μία φέτα τυρί μαλακό (γκούντα ή κασέρι). Γυρίζουμε την πίτα σε ρολό σφιχτό και την τυλίγουμε κατά τα 2/3 με αλουμινόχαρτο, για να τη συγκρατεί. 
- με ομελέτα με μπέικον 
Ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να αφήσει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και προσθέτουμε ένα αβγό χτυπημένο, με λίγο αλάτι. Μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια φέτας. Γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί κι από την άλλη. Μόλις κρυώσει, την απλώνουμε σε μια πιτούλα, κόβοντας το περίσσευμα. Ακουμπάμε επάνω δύο λεπτές φέτες ντομάτας, στεγνές (εάν μας αρέσει) και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Τυλίγουμε την πιτούλα με αλουμινόχαρτο κατά τα 2/3 και κόβουμε λοξά το τελείωμά της. 

2. Σάντουιτς με τονοσαλάτα

Υλικά
ψωμάκια για σάντουιτς στρογγυλά ή φέτες από ψωμί μπόμπας, τόνος, μαγιονέζα, μαρούλι, κρεμμύδι (προαιρετικά), ντομάτα, αλάτι, πιπέρι. 
Παρασκευή
Στραγγίζουμε τον τόνο πολύ καλά και τον τεμαχίζουμε. Τον ανακατεύουμε με μαγιονέζα, λίγο λεμόνι, ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι (το αποφεύγουμε αν πρόκειται για σνακ σχολείου ή γραφείου), αλάτι, πιπέρι. Βάζουμε ανάλογη ποσότητα σε κάθε σάντουιτς και δύο φέτες ντομάτας, χωρίς σπόρους και υγρά. Κλείνουμε το σάντουιτς και το τυλίγουμε καλά σε αλουμινόχαρτο. 

 

3. Κρεατοπιτάκια

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό, χωρισμένο
1 φλιτζ. τσ. νερό χλιαρό
Αλάτι

Για τη γέμιση
300 γρ. κιμάς κομμένος δύο φορές
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ξυλαράκι κανέλας
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι 
Παρασκευή
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Όταν ενωθούν, προσθέτουμε το νερό και φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να γίνει η γέμιση. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Όταν κοκκινίσει, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουτ. σούπας νερό, την κανέλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Ανάβουμε το φούρνο στους 190°. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλσ. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια μιας κούπας. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει αρκετά και τον ανακατεύουμε με το ασπράδι του αβγού, χτυπημένο ελαφρά. Βάζουμε στην άκρη κάθε κομματιού ζύμης ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε το τελείωμα με πιρούνι, να κλείσει καλά. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού, χτυπημένο με ελάχιστο γάλα. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (25-30 περίπου). 

 

4. Αλμυρό κέικ με φέτα

 

Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
3 αβγά
250 γρ. φέτα σε κυβάκια
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, ή 1 κ.σ. ξερός
Λίγο βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι 
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και σπάμε μέσα τα αβγά. Ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα των αβγών, ενώ προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι. Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε το δυόσμο και τη φέτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Σημ.: Στο ίδιο κέικ μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της φέτας και να προσθέσουμε ζαμπόν σε κυβάκια, αλευρωμένο. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ