Good News: Το ΑΠΘ διοργανώνει Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας -Υποψήφιοι από Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία

14 νέοι που ζουν στο εξωτερικό αλλά αγαπούν και μελετούν την ελληνική γλώσσα, θα λάβουν μέρος σε μια ξεχωριστή Ολυμπιάδα 

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών, τα οποία θα εξεταστούν στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου.

Από τον διαγωνισμό θα αναδειχθούν τρεις νικητές. 

Ο πρώτος θα λάβει μια υποτροφία σπουδών είτε για προπτυχιακό είτε για μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος χρηματικά έπαθλα, όλα χορηγία του "Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη".

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία. 

Είναι οι φιναλίστ που προέκυψαν ύστερα από εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια των χωρών όπου ζουν.

Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου φιλοξενήθηκαν στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και συγχρόνως να πάρουν μια "γεύση" από το ελληνικό καλοκαίρι.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και θα χαιρετίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης την  Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη θα μιλήσει για το θέμα: "Ελληνική Γλώσσα: Αλησμόνητη ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού".

Η Ολυμπιάδα θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης, παρουσία του κ. Αμανατίδη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 το βράδυ, όπου θα απονεμηθούν τα βραβεία.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ