Τι κάνει για την "πατρίδα" του τη Χαβάη ο Ομπάμα; Γιγάντιο-θαλάσσιο πάρκο 1.500.000 τμ 50 φορές πιο μεγάλο από τα νησιά!!!

Λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου του κόσμου στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης.
 

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, το σχέδιο είναι να επεκταθεί το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακάια της Χαβάης, έτσι ώστε να καλύπτει περίπου 1.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και θάλασσας, σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια των νησιών της Χαβάης.

 

Η κίνηση αυτή θα υπογραμμίσει το βαθμό με τον οποίο ο Ομπάμα έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.


Την Πέμπτη, ο Ομπάμα
θα επισκεφθεί την προστατευόμενη περιοχή για να επισημάνει την απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή για τον ωκεανό, καθώς και για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία υποβρύχιων βιοτόπων και κοραλλιογενών υφάλων που φιλοξενούν πάνω από 7.000 θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων των απειλουμένων θαλάσσιων χελωνών και φαλαινών.

 

Η θέσπιση του προστατευόμενου πάρκου θα απαγορεύσει την εμπορική αλιεία και τη γεώτρηση σε αυτή την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Επιπλέον, θα προταθούν εθελοντικοί περιορισμοί σχετικά με την πλοήγηση μέσα από ορισμένες περιοχές.


Το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακάια ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους πριν από 10 χρόνια ως Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο των Βορειοδυτικών Νησιών της Χαβάης. Αργότερα μετονομάστηκε στη σημερινή του ονομασία προς τιμήν δύο θεών της Χαβάης, Παπαχαναουμόκου και Γουακέα, το ανδρόγυνο που οι ντόπιοι πιστεύουν ως κυρίαρχους της Γης και του ουρανού, αντίστοιχα.

Αρχικά το θαλάσσιο καταφύγιο κάλυπτε 362.080 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά τώρα θα εκτείνεται ως το δυτικό άκρο των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ. Το πάρκο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2010.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ