Πόλεμος Ευρώπης - Apple: Πληρώστε 13 δις(!!) για φόρους λέει η Κομισιόν - Έξαλλος ο Κουκ το αφεντικό του κολοσσού

Το ποσό-μαμούθ, που είναι 40 φορές υψηλότερο από οποιοσδήποτε «πρόστιμο», αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο μπορεί να μειωθεί εάν και άλλα κράτη-μέλη ζητήσουν καταβολή φόρων από τον αμερικανικό κολοσσό. Η Apple, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καταθέσει έφεση, πλήρωσε φόρους μεταξύ 0,005 και 1% στην Ιρλανδία.  
 

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρία ισχυρίζεται ότι η Κομισιόν επιχειρεί να «αγνοήσει τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας» και να αλλάξει το διεθνές φορολογικό σύστημα. «Στην περίπτωση της Κομισιόν δεν έχει σημασία πόσα πληρώνει η Αpple σε φόρους αλλά ποια κυβέρνηση θα πάρει τα χρήματα. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» τονίζεται χαρακτηριστικά

Η απόφαση έρχεται μετά από εξονυχιστικούς οικονομικούς και φορολογικούς έλεγχους της αμερικανικής εταιρίας στη χώρα, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν παρά τις «απειλές» της Ουάσιγκτον για αντίποινα. 
Το δρόμο για την δικαστική αυτή «μάχη» άνοιξε η  Δανής «φορο-θερίστριας» Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, της Επίτροπης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τα έχει βάλει με τις πολυεθνικές που χαίρουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης. 

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει στις τοπικές φορολογικές αρχές των κρατών-μελών να δίνουν επιλεκτικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, οι αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης από το 1991 έως το 2007 επέτρεψαν στην Apple να ελαχιστοποιήσει το φορο-λογαριασμό στην Ιρλανδία. 
Αυτές οι αποφάσεις, σε συνδυασμό με τη δομή του αμερικανικού κολοσσού, επέτρεψαν στην εταιρία να διοχετεύει νόμιμα τις πωλήσεις της μέσω της Ιρλανδίας και να πληρώνει… ψίχουλα σε φόρους. 

«Δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες, δεν έχει αλλάξει ούτε ένας κανόνας. Συζητάμε για πληρωμή μη καταβληθέντων φόρων» δήλωσε η ίδια μετά την ανακοίνωση της επιτροπής, και συμπλήρωσε: «Αν έβλεπα ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις μου είχαν πέσει στο 0,005% τότε θα έριχνα μια δεύτερη ματιά στον φορολογικό λογαριασμό μου». 
Έφεση αναμένεται να ασκήσει και η Ιρλανδία, εάν φυσικά το ιρλανδικό δικαστήριο συμφωνήσει με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ιρλανδία παραμένει ένας ελκυστική και σταθερή επιλογή για μακροχρόνιες επενδύσεις […] Η Apple δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία από τη δεκαετία του ’80 και απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους στο Cork» τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. 

Αμερικανικές προειδοποιήσεις 
Η φορολογική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από έντονη κριτική και «απειλές» από τις αμερικανικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι η Κομισιόν κινδυνεύει να γίνει «υπερεθνική φορολογική αρχή», ακυρώνοντας τους φορολογικούς νόμους των κρατών-μελών. 
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαφορετικό κριτήριο για τις αμερικανικές εταιρίες, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα πρόστιμα προκαλούν «προβληματισμό». Σύμφωνα με το BBC, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι εάν ο λογαριασμός είναι μεγάλος για την Apple τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους φόρους που θα πληρώσει στις ΗΠΑ. 
Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών θα μπορούσε να πλήξει τις ξένες επενδύσεις στη Γηραιά Ήπειρο. 

Ο αμερικανικός κολοσσός πληροφορικής και τεχνολογίας δεν είναι η μόναδική εταιρία που μπήκε στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρσι, η Κομισιόν είπε στην Ολλανδία να βάλει πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Starbucks ενώ το Λουξεμβούργο έλαβε «τελεσίγραφο» για να απαιτήσει αντίστοιχο ποσό από τη Fiat. 

«Πυρά» Κουκ κατά Κομισιόν: Η απόφασή σας θα έχει σοβαρές, ευρείες επιπτώσεις
Σε επιστολή του, ο CEO τόνισε ότι «στην Ιρλανδία και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε».
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα.

«Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple να είναι άδικη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου.

Ο Τιμ Κουκ ανέφερε, στο μεταξύ, στην επιστολή του ότι το εργοστάσιο με  60 εργαζόμενους που άνοιξε η Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας, το πρώτο της εταιρείας στην ήπειρο, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας περιοχής με υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλή οικονομική επένδυση. Η τεχνολογική εταιρία απασχολεί πλέον 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ιρλανδία, εκ των οποίων η πλειοψηφία ακόμη βρίσκεται στο Κορκ, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η τοπική οικονομία είναι τώρα πιο ισχυρή από ποτέ.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η εταιρεία είναι επίσης περήφανη για τη συνδρομή της σε τοπικές οικονομίες σε όλη την Ευρώπη και άλλες κοινότητες.

Όπως πρόσθεσε, η Apple έλαβε καθοδήγηση από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές για τον σωστό τρόπο συμμόρφωσης στη σχετική νομοθεσία. Σχολίασε επίσης ότι η Κομισιόν επιδιώκει να «ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη».
«Η αξίωση δεν έχει καμία βάση σε γεγονότα ή στον νόμο», ανέφερε ο Κουκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αποφάσισε να αγνοήσει τους ιρλανδικούς νόμους. Τόνισε ότι η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου και ότι απειλεί την κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών μελών επάνω στα δικά τους φορολογικά ζητήματα.

Το στέλεχος, πάντως, διευκρίνισε ότι η Apple είναι αφοσιωμένη στην Ιρλανδία και ότι θα συνεχίσει να επενδύει και να αναπτύσσεται στη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ