Μιά πίτσα από το Σικάγο, με καπνιστό μπέικον, μοτσαρέλα & παρμεζάνα προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης

Φτιάξτε την πιο νόστιμη σπιτική πίτσα βήμα - βήμα με οδηγίες του Άκη. 

Συστατικά
Για τη σάλτσα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
μια πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ.βασιλκό φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
 

Για τη ζύμη

460 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
80 γρ. καλαμποκάλευρο
1,5  κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά 7-8 γρ.
280 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. βούτυρο λιωμένο και άλλα 60 γρ. μαλακωμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. ελαιόλαδο για επάλειψη 
Για τη γέμιση

100 γρ. μπέικον καπνιστό σε κύβους
500 γρ. μοτσαρέλα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη, σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Σβήνουμε με το κονκασέ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 30' μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της σάλτσας.
Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και την κρατάμε στο πλάι, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
 

Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μίξερ με τον γάντζο.
Προσθέτουμε το νερό και το λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μπάλα και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα εκεί τη ζύμη και την αλείφουμε παντού με το λάδι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα σε ζεστό μέρος.
Αφού κρυώσει, βάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο εργασίας χωρίς καθόλου αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο 25Χ40 εκ.
Απλώνουμε με μια σπάτουλα το βούτυρο που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου παντού πάνω στη ζύμη.
Την κάνουμε ρολό από την στενή μεριά.
Με τη βοήθεια του πλάστη πλαταίνουμε το ρολό μέχρι να γίνει 1 εκ. σε πάχος. 
Με ένα μαχαίρι το κόβουμε στη μέση κατά πλάτος.
Το κάθε ένα κομμάτι το διπλώνουμε στα 3 σαν φάκελο και με τα δάχτυλά μας κλείνουμε γύρω - γύρω τη ζύμη για να μη φεύγει από μέσα το βούτυρο.Έτσι έχουμε κάνει περίπου μια ζύμη σαν του κρουασάν αλλά ψωμένια.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Βάζουμε και τα δύο «φραντζολάκια» μας στο μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα μέχρι να φουσκώσουν και πάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς στον αέρα.
Αφού κρυώσουν, τη μία ζύμη μετά την βάζουμε κατάψυξη και την έχουμε για την άλλη φορά.
Τη δεύτερη την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε για να μαλακώσει λίγο.
Αλείφουμε μια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση 26 εκ. με ελαιόλαδο.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο πλάτους 30 εκ.
Βάζουμε τη ζύμη στον πάτο της ταρτιέρας, πατάμε να πάει καλά παντού και να δημιουργήσει ένα τοίχωμα σε ύψος 2 εκ.
Βάζουμε τη μοτσαρέλα και πάνω της σκορπίζουμε το μπέικον. Με τα χέρια μας το πατάμε να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα και πάνω από αυτή σκορπίζουμε την παρμεζάνα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα ρόκας

Tip
Προσοχή! ΔΕΝ σερβίρουμε αμέσως... Το τυρί είναι καυτό και λιωμένο και θα τρέξει παντού όταν κόψουμε τα κομμάτια... Αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την φάμε... 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ