Το βίντεο που διχάζει τις ΗΠΑ: Είμαι λευκός άνδρας & προκατειλημμένος με τους μαύρους

 ''Είμαι λευκός άνδρας και είμαι προκατειλημμένος" αυτά είναι τα λόγια ενός τηλεθεατή που βγαίνει τηλεφωνικά στην αμερικανική τηλεόραση για να εκφράσει τους πραγματικούς φόβους του για τους μαύρους συμπολίτες του. 

ι μπορώ να κάνω για να αλλάξω; Να γίνω καλύτερος Αμερικάνος;" καταλήγει ο άνδρας. Καλεσμένη του πρωινού μαγκαζίνο του δικτύου C-SPAN ήταν η Αφροαμερικανή Heather McGhee, πρόεδρος του οργανισμού Demos, που δανείζεται το όνομά της από την ελληνική λέξη Δήμος και προωθεί την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες όλων των πολιτών των ΗΠΑ. 

"Και ο λόγος δεν είναι κάτι που με δίδαξαν, αλλά κάτι που έμαθα. Όταν ανοίγω τις εφημερίδες, απογοητεύομαι με τους νέους μαύρους και όσα κάνουν ο ένας στον άλλο και το βαθμό της εγκληματικότητας" συνεχίζει ο λευκός άνδρας το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται. "Καταλαβαίνω πως ζουν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά ναρκωτικά - πρέπει να έχεις χρήματα για τα ναρκωτικά - και ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που πάει ακόμη πιο πέρα κι από αυτό" σημειώνει
 

"Αλλά, έχοντας αυτούς τους διαφορετικούς φόβους, δεν θέλω αυτοί να βγουν αληθινοί. Οπότε προσπαθώ να τους αποφύγω και έτσι εμφανίζομαι ως στερεοτυπικός, όμως η αλήθεια έιναι πως έχω αυτούς τους φόβους" αναφέρει με μια ειλικρίνεια που μοιάζει ακόμη πιο πολύτιμη και από την δήλωση ενός προοδευτικού πως κατανοεί όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις υποστηρίζει. "Δεν μου αρέσει να με αναγκάζουν να 'συμπαθήσω' τους ανθρώπους. Μου αρέσει να οδηγούμαι στο να τους συμπαθώ μέσω του παραδείγματος" σημειώνει εμφατικά ο άνδρας και καταλήγει: "Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω; Ξέρετε, να γίνω καλύτερος Αμερικάνος;".

Για να γίνουν οι ΗΠΑ πραγματικός δήμος
Η μαύρη καλεσμένη της εκπομπής ανέλαβε να απαντήσει, με εμφανή την ανακούφιση για τον τρόπο που ένας άνθρωπος εκφράζει πολλά από εκείνα που οι περισσότεροι ντρέπονται να αποδεχτούν. "Ευχαριστώ που είσαι ειλικρινής και που ανοίγεις αυτή τη συζήτηση, γιατί είναι απλά μια από τις πιο σημαντικές που πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη χώρα" αναφέρει: "Δεν είμαστε μια χώρα που την ενώνει μια φυλή, που καταγόμαστε όλοι από την ίδια εθνικότητα και κοινότητα. Αυτό είναι που κάνει αυτή τη χώρα όμορφη αλλά είναι και η πρόκληση. Είμαστε η πιο πολυεθνική, πολυφυλετική, υγιής δημοκρατία στον κόσμο".

υτό είναι το ερώτημα που πρέπει όλοι μας - και με αυτό εννοώ όλοι, όλων των φυλών και εθνικοτήτων - να θέσουμε στον εαυτό μας. Περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πόσο προκατειλημμένοι είμαστε" αναφέρει η McGhee. "Όμως, όλοι έχουμε αυτά τα στερεότυπα, ώσπου βγαίνει κάποιος με τη δική σου δύναμη και λέει: έχω αυτούς τους φόβους και θέλω να του ξεπεράσω. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά, γεμάτα δύναμη πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς".

"Γνώρισε οικογένειες μαύρων που δεν είναι μπλεγμένοι σε συμμορίες και εγκλήματα. Κλείσε την τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων. Ξέρουμε πως η πλειοψηφία των ΜΜΕ υπερπροβάλλει τα εγκλήματα των αφροαμερικανών και προβάλει πολύ λιγότερο αντίστοιχα που διαπράττονται από λευκούς" σημειώνει η πρόεδρος των Demos προτείνοντας τρόπους να "συμπαθήσει" ο τηλεθεατής, όπως είπε και ο ίδιος, "τους μαύρους με παραδείγματα". "Πήγαινε σε μια εκκλησία, αν είσαι θρησκευόμενος, που είναι εκκλησία μαύρων ή μεικτή. Διάβασε για την ιστορία των αφροαμερικανών στη χώρα. Ξεκίνα τη συζήτηση στην οικογένεια ή τη γειτονία σου όπου θα ρωτάς αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις" αναφέρει επιπλέον.

"Αυτό είναι ο φόβος των κοινοτήτων που δεν ζουν κοντά μας. Είμαστε μια ιδιαίτερα κατακερματισμένη χώρα. Εκατομμύρια λευκοί ζουν σε περιοχές όπου δεν συναντούν κανέναν άνθρωπο διαφορετικής φυλής" διαπιστώνει η McGhee και αναλύει: "Αυτοί οι φόβοι που εισχωρούν μέσα μας από τις χειρότερες ειδήσεις, μας χωρίζουν" προτείνοντας πως για να γίνει η χώρα και ο λαός της πραγματικός δήμος - με την αρχαιοελληνική έννοια - πρέπει να ξεπεραστούν οι φόβοι μας. "Προκειμένου να είμαστε ένα δήμος, πέραν από τάξεις, φυλές και φύλα πρέπει να χτίσουμε σχέσεις, να μάθουμε ποιος είναι ο άλλος. Και θα εκπλήσουμε πάντα τους εαυτούς μας, σαν Αμερικανοί, όταν χτίζουμε σχέσεις σαν αυτές" λέει κλείνοντας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ