Μεγάλη συμφωνία Λευκωσίας-Καΐρου για φυσικό αέριο αλλάζει τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο

Πολύ σημαντική θεωρεί η κυβέρνηση της Κύπρου την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου.

Στις 26 Αυγούστου, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί είναι μία από τις τρεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί η αποστολή φυσικού αερίου, από το κοίτασμα Αφροδίτη, στα τερματικά της Αιγύπτου.

 

Επίσης, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκκοτρύπης, θα μεταβεί στο Κάϊρο, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα έλθει στην Κύπρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσείν.

 

Ταυτόχρονα ανήγγειλε, ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο, και στις αρχές Δεκεμβρίου τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα.

 

Έντονες αντιδράσεις από τους Τουρκοκυπρίους

Την ίδια ώρα, για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, μίλησε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

 

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε γραπτή ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για μονομερείς πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις. Οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου, ανέφερε, είναι κοινός πλούτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να αποφεύγονται προσεγγίσεις που δηλητηριάζουν -κατά την έκφρασή του- τη διαδικασία και αυξάνουν την ένταση.

 

Στη δήλωση απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση λόγω του εν εξελίξει διαλόγου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρτζιού, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και ότι μετά την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού.

 

Έναρξη κρίσιμων συνομιλιών

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου πραγματοποιείται συγχρόνως με την έναρξη νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, Τρίτη.

Οι επόμενες επτά συναντήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, πρόκειται να κρίνουν πολλά για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων και πρόσθεσε πως αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με ενδεχόμενη κοινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

 

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως αρχηγός του κράτους.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μετά τη λύση δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ή τουρκικές εγγυήσεις.

Σε ότι αφορά το εδαφικό, είπε ότι πιθανόν η διαπραγμάτευση να μην φτάσει σε επίπεδο κατάθεσης χαρτών, θα γίνει όμως συζήτηση επί των κριτηρίων, που είναι και η πιο σημαντική πτυχή ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα γίνουν επί χάρτη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ