Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Νέο χειρουργικό υλικό, δηλαδή ράμματα, θα φτιάχνονται από τα μύδια και την κολλώδη ουσία τους

Ένα νέο υλικό που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τα χειρουργικά ράμματα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποκατάσταση των οστών και των τενόντων, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ένα νέο υλικό που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τα χειρουργικά ράμματα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποκατάσταση των οστών και των τενόντων, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.Όπως ανακοίνωσαν, μελετώντας την κολλώδη ουσία με την οποία τα μύδια κολλάνε στα βράχια χωρίς να γλιστρούν από αυτά, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα υλικό που παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες και μια μέρα θα χρησιμοποιείται ακόμη για τη δημιουργία νέων χειρουργικών υλικών!
Η καινοτομία, όπως γράφει το naftemporiki.gr, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του MIT, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους εξηγούν ότι τα κολλώδη νήματα που σχηματίζονται από τα μύδια θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκατάσταση των οστών και των αιμοφόρων αγγείων, επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι γερά αλλά συγχρόνως εύκαμπτα.

Το νέο υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες περιέχει μια πρωτεΐνη που συνδέεται με το κολλαγόνο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του δέρματος, των οστών, των χόνδρων και των τενόντων στα θηλαστικά.

Επίσης, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, επιτρέπει τη δημιουργία νημάτων που δεν σπάνε, γι' αυτό και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κι άλλων υλικών που θα παρουσιάζουν τις ίδιες ιδιότητες και είναι απαραίτητα για επεμβάσεις στα αιμοφόρα αγγεία και το έντερο.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ