Άλμπουμ ζωής: Η εξωτική καλλονή βασίλισσα της Ταϊλάνδης Σιρικίτ – Ανέβηκε στο θρόνο 18, σήμερα 83!

Η Σιρικίτ ήταν αυτό που λέμε μοσχαναθρεμμένη κόρη πρέσβη...

 

Μάλιστα όταν γεννήθηκε της έδωσαν και το όνομα «Κόρη της δόξας και του μεγαλείου» ( Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara).

Σίγουρα η γεννημένη στις 12 Αυγούστου του 1932 μετέπειτα βασίλισσα είχε όλες τις καλές νεράιδες με το μέρος της ,αφού γνώρισε παιδούλα ακόμη τον πρίγκηπα της ζωής της στο Παρίσι. Εκείνος ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την καλλονή συμπατριώτισσα του και πηγαινοερχόταν από την Λοζάνη όπου σπούδαζε στο Παρίσι για να βλέπει την μαθήτρια  με το υπέρκομψο στυλ την μέση δαχτυλίδι και τα εβένινα μάτια . 

Σύντομα και ενώ ήταν φοιτητής συνέβη η εξής καραμπόλα που τον ανέβασε στον θρόνο, όντας μόνο 19 χρονών. Έτσι δεν άργησε να ζητήσει το χέρι της αγαπημένης του να αρραβωνιαστούν παιδιά ακόμη το 1949 και να παντρευτούν για να βασιλέψουν μαζί από τότε. 

Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέτ (Ράμα Θ) γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1927 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου ο πατέρας του σπούδαζε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι πιθανότητες διάδοχης ήταν τότε ελάχιστες, καθώς ο Μπουμιμπόλ βρισκόταν στη σειρά πίσω από το θείο του, το βασιλιά Πρατζαντικόπ, τον πατέρα του, πρίγκιπα Μαχιντόλ, και το μεγαλύτερο αδερφό του, πρίγκιπα Ανάντ. Η μοίρα του επιφύλασσε όμως εκπλήξεις. Ο Μαχιντόλ πέθανε αιφνίδια το 1929 και ο Πρατζαντικόπ παραιτήθηκε του θρόνου το 1935, χωρίς ν' αφήσει άμεσο διάδοχο. Ο  Ανάντ ανέβηκε στο θρόνο και βασίλεψε μέχρι το μυστηριώδη θάνατο του το 1946 και τότε το στέμμα πέρασε στον Μπουμιμπόλ, ο οποίος τότε ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης στην Ελβετία.

Ο Μπουμιμπόλ είναι ο βασιλιάς με τα περισσότερα χρόνια βασιλείας στην ιστορία της Ταϊλάνδης. Το  Ανακτοβούλιο του αποτελείται από 14 μέλη, τα οποία του παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στην άσκηση των βασιλικών του καθηκόντων. Μαζί με τη σύζυγο του, βασίλισσα Σιρικίτ, έχουν τέσσερα παιδιά: την πριγκίπισσα Ουμπόλ Ρατάνα (γεν. 1951), τον πρίγκιπα-διάδοχο Μάχα Βατζιραλονγκόρν (γεν. 1952), την πριγκίπισσα Μαχατσάκρι Σιριντχόρν (γεν. 1955) και την πριγκίπισσα Τσουλαμπχόρν (γεν. 1957).

Η πανέμορφη νεαρή βασίλισσα έζησε μια παραμυθένια ζωή στο βασίλειο της Ταϊλάνδης ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στον άνδρα της ταξίδευε και έγραφε βιβλία . 

Η  βασίλισσα Σιρικίτ, προωθούσε   την παραδοσιακή τέχνη  και χειροτεχνία της χώρας. Στους χώρους του παλατιού λειτουργούσαν  επίσης εργαστήρια εκμάθησης διάφορων τεχνών στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επιλεγμένους μαθητές από αγροτικές περιοχές.

Η Σιρικίτ σήμερα πάσχει από διάφορες ασθένειες, το ίδιο και ο σύζυγος της, ωστόσο παραμένουν στο θρόνο κι ας περιμένει την σειρά του ο καρδιοκατακτητής διάδοχος ήδη σε τρίτο γάμο. Η υγεία του βασιλιά Bhumibol, έχει διαμορφώσει μια σύνθετη και αδυσώπητη κρίση μεταξύ των επιχειρήσεων της Ταϊλάνδης και των πολιτικών ελίτ. 

Γενικά, θεωρείται ως  μια ενοποιητική μορφή "ηθικού κριτή" και έτσι η υγεία του βασιλιά είναι ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση στους Ταϊλανδούς.

Το 2012 έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στην κηδεία της ξαδέρφης του και βγήκε από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρευρέθη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι για να αποχαιρετήσει τη πριγκίπισσα Bejaratana Rajasuda σε μια πολυτελή τελετή καύσης στην Μπανγκόκ.


Το πόσο ισχυρή είναι η μοναρχία στη χώρα, το βλέπουμε και στην περίπτωση που ο ελληνο-αυστραλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Χάρης Νικολαΐδης  καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τον νόμο lèse-majesté που αναφέρεται σε «Προσβολή της Μοναρχίας της Ταϊλάνδης». Η κατηγορία προέκυψε εξαιτίας του «Verisimilitude»ενος μυθιστορήματος του Νικολαϊδη που εκδόθηκε το 2005 σε 50 μόλις αντίτυπα. Η τρομερή προσβολή – όπως την είδαν οι Ταϊλανδικές αρχές – ειναι η αναφορά της φήμης ότι ο πρίγκιπας πέταξε έξω από την χώρα με μια πρώην ερωμένη του. Τίποτα  παραπάνω, από τρεις γραμμές…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ