Κομισιόν: Προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας τα συμφωνηθέντα 72 κριτήρια με την Τουρκία

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες πως για να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της χώρας, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. 72 κριτήρια

Κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην οποία ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, η κ. Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Tagesspiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήξε σαφής από την αρχή ως προς τις 72 προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Ο κ. Γιουνκέρ επισήμανε ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, τονίζοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

«Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η κ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.
«Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο», ανέφερε η ίδια.

Ανέφικτη η εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς απελευθέρωση της βίζας
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επανέλθει στο θέμα τήρησης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό με νεότερες δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, θέτοντας την απελευθέρωση της βίζας ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της, την οποία στην αντίθετη περίπτωση χαρακτήρισε ως ανέφικτη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ