Good News: Γέφυρα Ελλάδας - Αφρικής στην εκπαίδευση με πρωτοβουλία δύο Ελλήνων

Στα βάθη της Αφρικής, δύο αδέλφια από την Ελλάδα, η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, παλεύουν για να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα όλων των ηλικιών, έχοντας στο επίκεντρο την εκπαίδευση.

Η ομάδα του H-Ug project βρίσκεται στα μισά της δράσης της στην Ουγκάντα και έχει καλύψει επιτυχώς ήδη το μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά και εξελίσσεται ακόμη πιο παραγωγικά από ό,τι περίμεναν τα δυο αδέρφια.

Ήδη υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Ndejje και του πανεπιστημίου Πειραιά. Πλέον, το Ndejje University είναι ανάμεσα στα πρώτα αφρικανικά πανεπιστήμια, το οποίο συνεργάζεται με ευρωπαϊκό και μάλιστα ελληνικό.

Αρχικά η ομάδα του H-Ug συναντήθηκε με το διοικητικό προσωπικό στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, όπου διενήργησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για το πρόγραμμα Erasmus+, τις ευκαιρίες σπουδών για τους φοιτητές και ανταλλαγής προσωπικού για το ακαδημαϊκό προσωπικό με ευρωπαϊκά αλλά κυρίως με ελληνικά πανεπιστήμια.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έλαβε χώρα στο campus του Πανεπιστημίου στην Καμπάλα παρουσία του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Fredrick Kakembo. Η απήχηση των φοιτητών ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον παρέμεινε στα ύψιστα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων.

Η πορεία του προγράμματος

Θερμή υποδοχή επιφύλασσε στα δύο αδέλφια ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ουγκάντα, Κ. Νικολαΐδης, ο οποίος συζήτησε με την ομάδα του H-Ug για τους σκοπούς του προγράμματος. 

Η Μαριλένα και ο Κωνσταντίνος συνάντησαν τον Μητροπολίτη Ουγκάντας Ιωνά Lwanga στη Μητρόπολη και συζήτησαν σχετικά με το πρωτοπόρο πρόγραμμά τους και τη δυνατότητα συνέχισής του.

Η δράση της ομάδας του H-Ug project ξεκίνησε με την επίσκεψη στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο «Young Comrades – Erineos Galanakis», στην περιοχή Wakiso. Οι δύο νέοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τους 260 μαθητές του σχολείου, να συζητήσουν, να τραγουδήσουν και να παίξουν μαζί τους. Στο τέλος της δραστηριότητας έγινε διανομή δώρων στα παιδιά και στη διεύθυνση του σχολείου.

Σειρά είχε το δημοτικό σχολείο «Νικόλαος Τοπουζλής» της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή Bwetyaba. Η ομάδα του H-Ug αλληλεπίδρασε με περίπου 250 μαθητές του σχολείου και μοίρασε δώρα σε όλους, καθώς και στο σχολείο. Οι μαθητές από τη μεριά τους, επιθυμώντας να ευχαριστήσουν την ομάδα, χόρεψαν παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς μέσα σε ένα ξεχωριστό κλίμα, όπου το ελληνικό και το ουγκαντέζικο στοιχείο έγιναν ένα. Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ενορίας και του ορφανοτροφείου, όπου τα δυο αδέρφια είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως κυλάει ο χρόνος για τα παιδιά μετά το σχολείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ