Πτώχευση κήρυξε ο Δήμος Αχαρνών - Χρωστάει 10,27 εκατ. ευρώ

Την πτώχευση του Δήμου Αχαρνών κήρυξε ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, καθώς ο Δήμος έχει χρέη ύψους 10,27 εκατ. ευρώ τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, μετά και την οριστική άρνηση του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών να παράσχει νέο δάνειο.

Πρόκειται για τον τρίτο Δήμο που πτωχεύει. Είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Φαιστού τον περασμένο χειμώνα ενώ δεκάδες δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται καθημερινά με την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πτώχευση του δήμου Αχαρνών αποδίδεται σε ένα χρέος ύψους 10,27 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την άρνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να το καλύψει με δανειοδότηση. Με την ένταξη του δήμου στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, τα οικονομικά του αναμένεται να καλυφθούν σε πρώτη φάση από το ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Εσωτερικών ώστε ο ισοσκελισμένος, πλέον, προϋπολογισμός να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους δημότες καθώς στους σχετικούς νόμους προβλέπονται διάφορα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των εξόδων αλλά και την αύξηση των εσόδων. Οπως δηλώνει στον ΕΤ, ο 

Όπως μας λέει ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, είναι πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλει:

-Αύξηση των δημοτικών τελών
-Μετατάξεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες
-Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων του δήμου

Η ανακοίνωση του Δήμου

Τη «σαθρή οικονομική κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες» επικαλείται και ο δήμος στη σχετική του ανακοίνωση και τη δικαιολογεί λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ – που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) – δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού “στραγγαλισμού” στον Δήμο Αχαρνών». «Η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες του δήμου: ο προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (-61,4 εκατ. €) και μειωμένος κατά 20,45% (-24,16 εκατ. €) σε σχέση με τον προϋπολογισμό δαπανών του 2014. Παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα “αζήτητα”. Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού του 2016, λόγω του ταμειακού ελλείμματος των 10,27 εκατ. ευρώ, μας ανάγκασε να αιτηθούμε δανεισμό ισοσκέλισης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον Απρίλιο του 2016.

Παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός 2016 του Δήμου Αχαρνών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ