Συντάξεις: Σε δύο «κύματα» οι μειώσεις στις επικουρικές - Δείτε τα νέα ποσά

Οι πρώτοι χιλιάδες συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω από 1.300€ θα δουν μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 21% στην σύνταξη του Αυγούστου, οι υπόλοιπες μειώσεις θα γίνουν από Σεπτέμβριο.

Οι επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου, τις οποίες επανυπολόγισε η ΗΔΙΚΑ (με βάση το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης του νόμου Κατρούγκαλου) θα έχουν οριακές διαφορές για τις πρώτες χιλιάδες συνταξιούχων με εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά αλλά και μειώσεις που φτάνουν το 21,46%, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Γάτος σε άρθρο του, ο επανυπολογισμός αυτός, ωστόσο, αφορά μόνο το 25,21% των συντάξεων και οι υπόλοιπες θα καταβληθούν επανυπολογισμένες (και μειωμένες) τον Σεπτέμβριο οπότε υπολογίζεται να υποστούν μειώσεις συνολικά περίπου 200.000 συνταξιούχοι.

  • Οι διαφορές

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΤΕΑ, οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν για το 25,21% των συνταξιούχων (311.680 σε σύνολο 1.236.025) που προέρχονται από 11 πρώην αυτοτελή ταμεία. Μετά τον επανυπολογισμό, προέκυψαν μεγαλύτερες μειώσεις σε όσα ταμεία ίσχυαν σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως στο Ταμείο των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, της πρώην ΕΤΒΑ κ.ά.), μικρότερες σε όσα είχαν πιο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης (π.χ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) ενώ υπάρχουν μηδενικές διαφορές όπου καταβάλλονταν υψηλότερες εισφορές (όπως στο ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) και κάποιες μικρές αυξήσεις έως 10 ευρώ...
Συνολικά το πρώτο «κύμα» των μειώσεων «πιάνει» περίπου 20.000 συνταξιούχους. Συγκεκριμένα επανυπολογίστηκαν 311.680 επικουρικές συντάξεις του ΤΕΑΔΥ, του ΤΑΔΚΥ, του ΤΕΑΧ (αστυνομικοί), των πυροσβεστών, του ΤΕΑΠΟΚΑ, της ΕΡΤ, των ιδιωτικών εκπαιδευτών (ΤΕΑΙΓΕ), της πρώην ΕΤΒΑ, του ΕΛΕΜ, του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις γίνονται στις συντάξεις των προερχόμενων από την ΕΤΒΑ και ακολουθούν οι συντάξεις του ΤΑΔΚΥ (16% κατά μέσο όρο) και του ΤΕΑΔΥ (-2,10% κατά μέσο όρο).

  • Μέση μείωση 9,45%

Ο μέσος όρος των μειώσεων, με βάση τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, θα είναι 9,45% αν συνυπολογιστούν και οι επόμενες πληρωμές που θα γίνουν στις 2 Σεπτεμβρίου σε άλλους 805.900 συνταξιούχους (ΕΤΕΑΜ, εμποροϋπαλλήλων, ΔΕΗ, τραπεζών, ναυτικών πρακτόρων κ.α.) των οποίων οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί αλλά θα καταβληθούν χωρίς διαφορές αυτό το μήνα.
Τέλος εκκρεμεί ο επανυπολογισμός επιπλέον 118. 445 συντάξεων που έχουν απονεμηθεί με ειδικές διατάξεις (π.χ χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους).
Οι μειώσεις στις επικουρικές που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επικουρικής ασφάλισης) θα είναι αισθητές σε συνταξιούχους ειδικών ταμείων με λίγα χρόνια ασφάλισης (το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη θα είναι 15,75% έναντι 20% - 45% με τα οποία υπολογίστηκαν οι παλαιές επικουρικές) καθώς και για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις (π.χ. εξ ιδίου δικαιώματος και λόγω χηρείας).

  • Αναδρομική επιστροφή

Οσοι συνταξιούχοι υποστούν μείωση θα επιστρέψουν τις «διαφορές» αναδρομικά από τις συντάξεις του Ιουνίου. Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2016 μέσω παρακρατήσεων που θα κάνει το ΕΤΕΑ. Με βάση τον νόμο, η «αναπροσαρμογή» και τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις έως και τον Δεκέμβριο ανεξαρτήτως αν οι πρώτες μειώσεις γίνουν με τις πληρωμές του μηνός Αυγούστου. Οπως για τις κύριες, έτσι και για τις επικουρικές θα υπάρξει, μετά τον επανυπολογισμό, μια «προσωπική διαφορά», η οποία «θα αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων».

  • Δεύτερο «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ

Οι μειώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου
Δεύτερο «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ μεικτά και τις 3.000 ευρώ «καθαρά», μπαίνει από τον Σεπτέμβριο σε εφαρμογή του άρθρου 13 του νέου Ασφαλιστικού που μειώνει τα ανώτατα πλαφόν των συντάξεων έως τις 31/12/2018. Οι μειώσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου (δηλαδή θα παρακρατηθούν οι διαφορές τριών μηνών) και αφορούν:
Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά (1.820«καθαρά», αν αφαιρεθούν η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν. 3863/2010) έναντι 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ.
Το άθροισμα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ «καθαρά», αντί του παλαιότερου πλαφόν που, πριν από το νέο νόμο, ήταν 3.360 ευρώ. Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ