Το πρώτο πλωτό υποθαλάσσιο τούνελ για αυτοκίνητα στον κόσμο σχεδιάζει η Νορβηγία - Πότε θα είναι έτοιμο

Ένα φιλόδοξο σχέδιο εξετάζει η Νορβηγία για να μπορέσει να συνδέσει τα διάσημα φιόρδ της.

Σχεδιάζει  την κατασκευή του πρώτου πλωτού υποθαλάσσιου συστήματος τούνελ, σε βάθος 30 μέτρων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, το όλο εγχείρημα, ύψους 25 δισ. δολαρίων, θα επιτρέπει σε αυτοκίνητα να ταξιδεύουν κάτω από την επιφάνεια της Νορβηγικής Θάλασσας, αποφεύγοντας ένα ταξίδι 21 ημερών κατά μήκος των ακτών.

Η διαδρομή από την πόλη του Κρίστιανσαντ στο Τροντχάιμ περιλαμβάνει επτά μεταφορές με φέρι-μποτ, καθώς δεν είναι δυνατή η κατασκευή συμβατικών γεφυρών, λόγω του μεγάλου βάθους. Ένα τέτοιο τούνελ θα μείωνε τη διάρκεια του ταξιδιού σε μόλις 10 ώρες.

Το τούνελ, που θα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, θα υποστηρίζεται από πλωτήρες στην επιφάνεια, ενώ ενδεχομένως να είναι προσδεδεμένο και στον βράχο για επιπλέον σταθερότητα.

Το πρώτο κομμάτι θα συνέδεε το Οπεντάλ και το Λαβίκ, «γεφυρώνοντας» υποθαλάσσια μία απόσταση 1.300 μέτρων περίπου. Σύμφωνα με την Αριάνα Μινορέτι, μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας (NPRA), το πέρασμα ενός τέτοιου τούνελ δεν θα διαφέρει από το πέρασμα από ένα άλλο, συμβατικό τούνελ, καθώς θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις κακές καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν στη χώρα.

Το εγχείρημα θεωρείται πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως το 2035. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ