Good news: Καλοκαιρινές αποδράσεις για τους φίλους του ποδήλατου στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών!

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το πρώτο οργανωμένο ποδηλατικό πάρκο στη Βασιλίτσα Γρεβενών!

Οι εναέριοι αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου στη Βασιλίτσα Γρεβενών παίρνουν ξανά μπροστά από σήμερα, "κατακαλόκαιρο", για να μεταφέρουν στην κορυφή αυτή τη φορά όχι σκιέρ με χιονοπέδιλα αλλά ποδηλάτες με τα δίτροχά τους. Οι ρόδες των mountain bikes κυλούν στο χώμα το ίδιο εντυπωσιακά όπως γλιστρούν τα σκι στο χιόνι, ενώ το μικρό σαλέ γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει φραπέ, κρύο τσάι και παγωμένη μπίρα αντί για ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι.

Η καλοκαιρινή απόδραση στο... χιονοδρομικό είναι ένα στοίχημα που έχουν βάλει εδώ και δύο χρόνια στη Βασιλίτσα οι υπεύθυνοι του κέντρου και λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας, και φαίνεται να το κερδίζουν. Στόχος του εγχειρήματος είναι να καταστήσουν το συγκεκριμένο χιονοδρομικό ως το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί επί 12 μήνες τον χρόνο, με πλήθος δραστηριοτήτων άθλησης και αναψυχής, γεγονός που συμβαίνει σε δεκάδες παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η Βασιλίτσα προσφέρεται για κάτι τέτοιο γιατί είναι Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ως εκ τούτου δεν λειτουργεί με εποχικό προσωπικό αλλά απασχολεί 8 μόνιμους υπαλλήλους. Αυτοί δεν έχουν αντικείμενο εργασίας στους 7-8 από τους 12 μήνες του χρόνου, με εξαίρεση κάποιες εργασίες συντήρησης και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Το 2014, η τότε διοίκηση είχε την ιδέα να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες mountain bike, αξιοποιώντας το προσωπικό, εξασφαλίζοντας επιπλέον έσοδα, αλλά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Διαμορφώθηκε τότε η πρώτη πίστα, στα ίχνη παλιού χαραγμένου μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προσαρμόστηκαν γάντζοι στους αναβατήρες για να μπορούν να μεταφέρουν ποδήλατα και το πείραμα βρήκε ανταπόκριση.

Δύο χρόνια μετά, η τωρινή διοίκηση του Κέντρου έχει προχωρήσει το εγχείρημα παραπέρα. Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία του πρώτου οργανωμένου Ποδηλατικού Πάρκου της Ελλάδας. Αυτό διαθέτει πλέον τρεις ποδηλατικές πίστες, διεθνών προδιαγραφών, και ανοίγει σήμερα για να υποδεχτεί τους λάτρεις του mountain bike από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η «μαύρη», αγωνιστική διαδρομή κατάβασης (DH trach), απόστασης 2,2 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Στη διάθεση των ποδηλατών βρίσκεται, επίσης, το πιο βατό «κόκκινο» μονοπάτι, βασισμένο στην προϋπάρχουσα πρώτη πίστα, που προσφέρεται τόσο για downhill όσο και για enduro αθλητές και ερασιτέχνες, ενώ η οικογενειακή, «πράσινη» διαδρομή προσφέρει ακόμα και στους «αμύητους» μια πρώτη γνωριμία με την ορεινή ποδηλασία και το μαγευτικό περιβάλλον της Πίνδου.

Το πρώτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Γρεβενιώτη πρωταθλητή Ελλάδας στο Downhill, Δάνη Καραμιχαηλίδη, ο οποίος έκανε τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, μαζί με τους Γιώργο Νάνο και Τάσο Ευφραιμίδη. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ