Παγιδευμένοι στην έρημο - To χωριό της Ρωσίας που οι κάτοικοί του βουλιάζουν καθημερινά στην άμμο!

Ένα μικρό ψαροχώρι, στη βόρεια Ρωσία, συνεχώς σκεπάζεται από άμμο, εξαιτίας του ισχυρού δυτικού ανέμου, που μεταφέρει τους αμμόλοφους της περιοχής, σε λίγες ώρες!

 

Σύμφωνα με το amusingplanet.com, το χωριό Σόινα (Shoyna) βρίσκεται στη χερσόνησο Κανίν (Kanin), στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου. Οι κάτοικοι του δεν έχουν μόνο το κρύο να αντέξουν, αλλά το τεράστιο όγκο της άμμου που εκτείνεται για δεκάδες χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της Λευκής Θάλασσας.

Οι αμμόλοφοι συνεχώς μεταναστεύουν, πάνω και κάτω από την ακτή, ανάλογα με τις διαθέσεις τους δυτικού ανέμου και μπορούν να θάψουν τα σπίτια μέχρι την οροφή μέσα σε μια νύχτα.

Οι κάτοικοι λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να μην κλείσει από την άμμο η πόρτα το βράδυ, ενώ το χωριό έχει και μια μπουλντόζα που ανοίγει δρόμους έξω από τα σπίτια.

 

Στο χωριό είχαν εγκατασταθεί το 1930  οικογένειες ψαράδων, λόγω της αφθονίας των ψαριών και της θαλάσσιας ζωής γενικότερα. Από τη δεκαετία του 1950, ο πληθυσμός αυξανόταν και έφτασε τους 1.500 κατοίκους. Επίσης, διέθεταν και περισσότερα από εβδομήντα ψαροκάικα.

Αλλά η υπεραλίευση με τράτες, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αποδεκάτισε τον πληθυσμό των ψαριών και τελικά η αλιεία κατέρρευσε. Σήμερα, μόλις τριακόσιοι άνθρωποι μένουν στο Shoyna, οι οποίοι ζουν κυρίως από τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις. Κάποιοι κερδίζουν τα προς το ζην από το κυνήγι.

Περισσότερο από το μισό χωριό είναι σήμερα θαμμένο κάτω από αμμόλοφους. Πιστεύεται ότι την άμμο προκάλεσε η βλάβη στο μόνιμο στρώμα του πάγου και η καταστροφή του θαλάσσιου βυθού. Το χωριό δεν συνδέεται οδικώς με άλλες πόλεις και δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή. Η μεταφορά προς τον έξω κόσμο γίνεται με πλοίο ή αεροπορικώς, καθώς υπάρχει ένα μικρό αεροδρόμιο που διαθέτει διάδρομο 650 μέτρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ