O Άκης μας, σε μια συνταγή που μυρίζει θάλασσα: Κριθαρότο με καλαμαράκια, σπανάκι και γκρεμολάτα αρωματικών

Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα για να απογειωθεί η γέυση! 

 

Συστατικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γρ. κατεψυγμένα καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
250 γρ. ριζόνι ή κριθαράκι ψιλό
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 συσκευασία κόκκινη σάλτσα (400γρ.)
αλάτι
πιπέρι
1 ζωμό λαχανικών λιωμένο σε 500 γρ. καυτό νερό
1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
2 καλές χούφτες σπανάκι καθαρισμένο
Για τη γκρεμολάτα

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγο αμύγδαλο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Σε λίγο ελαιόλαδο που βάζουμε σε μια στενή και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
2 λεπτά μετά ρίχνουμε και το σκόρδο. Όταν μαραθούν όλα αυτά ρίχνουμε τα καλαμάρια που τα έχουμε αποψύξει και στραγγίσει από τα νερά τους.
Σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε το κριθαράκι που το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε και το κολοκυθάκι. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του, προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα, οπότε μετά σιγά σιγά αρχίζουμε και του ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό…
Χαμηλώνουμε δε, πάρα πολύ τη φωτιά. Θα μας πάρει περίπου 10 λεπτά για το μαγείρεμα του μιας και το κριθαράκι είναι ψιλό. Βέβαια το τι κριθαράκι θα βάλουμε εξαρτάται και από το καλαμάρι μας. Αν είναι πολύ μεγάλα και χοντρά τα κομμάτια θα χρειαστούν παραπάνω μαγείρεμα οπότε καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε χοντρό κριθαράκι..
Στο τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, ρίχνουμε τη μαργαρίνη για να χυλώσει καλά καλά το κριθαρότο και ρίχνουμε και τα φύλλα του σπανακιού. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα με λίγη γκρεμολάτα από πάνω και αρκετή δίπλα σε ένα μπολ για να βάζει ο κάθε ένας στο πιάτο του.
Για τη γκρεμολάτα απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κρατάμε σε ένα μπολ. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο σουμάκ από πάνω.
 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ