Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Τοp Women οι Άρια Μπουμπάκη και η Κατερίνα Ανδρέου: Οι διεθνούς φήμης Ελληνίδες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με δύο ξεχωριστές δουλειές από δύο Ελληνίδες χορογράφους που ζουν μόνιμα στη Γαλλία και διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο, ολοκληρώνονται οι παραστάσεις χορού στην Πειραιώς 260.

 

Στις 30 και 31 Ιουλίου, η Άρια Μπουμπάκη, μαζί με τους Pauline Brun, Noga Golan και Calixto Neto, παρουσιάζουν την παράσταση «and we are not at the same place» και η Κατερίνα Ανδρέου το σόλο «A kind of fierce».

 

Αν και τα θεμέλια του «and we are not at the same place» τέθηκαν στη Γαλλία, το επόμενο στάδιο έρευνας και δημιουργίας του θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Η ιδέα του έργου με αφετηρία το βήμα, άρχισε να αναπτύσσεται στα πλαίσια του χορογραφικού προγράμματος ex.e.r.ce (ICI CCN).

 

Τα μέλη της ομάδας, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, επέλεξαν να παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά στην Ελλάδα, μια χώρα- που όπως λένε οι ίδιοι- έχει γίνει «πέρασμα αμέτρητων σωμάτων, τα οποία με το περπάτημά τους έχουν ενώσει Ανατολή και Δύση».

Η αξία του περπατήματος είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς θεωρούνταν μία φυσική δραστηριότητα που ταυτίζεται με τη συλλογική πορεία. «Προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ισραήλ, Βραζιλία και Ελλάδα) και καλλιτεχνικές διαδρομές, επιλέξαμε να στραφούμε σε μια αρχέγονη δράση, σε μια πρωταρχική, κοινή ανθρώπινη κίνηση, το περπάτημα.

 

Προσεγγίζοντάς το ως κίνηση, εμπειρία, σχήμα, μορφή, εικόνα και κοινωνικό μηχανισμό, δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο τόπο επόμενης συνάντησης από την Ελλάδα. Σε μια χώρα-πέρασμα αμέτρητων σωμάτων, χτίζουμε, ψάχνουμε και φανερώνουμε ένα νέο παλιό τοπίο επιλογών», λέει η Άρια Μπουμπάκη για την παράσταση, στην οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν τα καθίσματα στην κερκίδα του θεάτρου. Θα υπάρξει άλλη διάταξη καθισμάτων, εκτός κερκίδων.

 

Στην παράσταση, τα σώματα δύο χορευτών συμπλέκονται διαρκώς, σχηματίζοντας την επιφάνεια πάνω στην οποία περπατά η τρίτη χορεύτρια. Άρρηκτα συνδεδεμένα τα τρία σώματα, μεταμορφώνονται σε γρανάζια που κινούν το ένα το άλλο. Έτσι, η ομάδα ερευνά το ρόλο του περπατήματος ως καθημερινή κίνηση στη σύγχρονη δημιουργία.

 

Με αφετηρία τη φράση του Ιταλού φιλόσοφου, μαθηματικού, ποιητή και αστρονόμου Τζορντάνο Μπρούνο («ο ξέφρενος ήρωας είναι εκείνος που ξέρει να ζει πλήρως το παρόν και να εκτιμά αυτό που του συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει»), η Κατερίνα Ανδρέου δημιουργεί το σόλο με τίτλο «A kind of fierce».

 

«Η αμφίσημη φύση του κανόνα και η σχετική έννοια της ελευθερίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου και με οδηγούν σε πρακτικές και γραφές που στήνουν μία ψευδαίσθηση ελεύθερης βούλησης.

Το “Kind of fierce” παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο ν’ αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας» αναφέρει η χορογράφος.

 

Μέσα από μία διαδικασία που συνδέει την οξύτητα της σκέψης με την αμεσότητα της παρόρμησης, η νεαρή δημιουργός επινοεί τους δικούς της κανόνες και παίζει με την αντίθεση, με τις ίδιες της τις αναφορές, με τις ίδιες της τις εμμονές. «Το “Kind of fierce” είναι ένας χορός που προσπαθεί να αποφύγει τη νοσταλγία, το φόβο, το μοιραίο ή την ελπίδα και όπου όλα είναι σημαντικά και τα πάντα ασήμαντα. Ο δικός μου “ελεύθερος χορός”» προσθέτει.

 

Στις 31 Ιουλίου, μετά το τέλος κάθε παράστασης θα υπάρχει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό, που θα συντονίζει η σύμβουλος χορού του Φεστιβάλ Αθηνών, Στεργιανή Τσιντζιλώνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ