60 δισ δολ. έδωσαν για την αγορά νέων πλοίων - Στο επίκεντρο οι Έλληνες εφοπλιστές που αγοράζουν παρά την κρίση

Η VesselsValue, σε άρθρο της γράφει ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα παρέλαβαν νέα πλοία συνολικής αξίας 28,4 δισ. δολαρίων, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να παραλάβουν επιπλέον πλοία αξίας 43,8 δισ. δολαρίων.

 Αν και η εταιρεία δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των αγοραστών, οι Έλληνες εφοπλιστές πιθανολογείται  πως ήταν και πάλι στο επίκεντρο.

Μόνο πέρυσι, επένδυσαν πάνω από 12 δισ. δολάρια για την αγορά νέων και μεταχειρισμένων πλοίων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και ρευστό περιβάλλον. Με βάση το βιβλίο παραγγελιών έως το τέλος του 2016 μένει να παραδοθεί το 56% των LPG (μεταφορά υγραερίου), το 60% των Bulker (ξηρό φορτίο), το 56% των Conteiner (εμπορευματοκιβώτια), το 75% των LNG (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου), το 75% των Multigas, το 80% των βοηθητικών πλοίων (OSV) και το 58% των τάνκερ.

Οι αναλυτές της VesselsValue, ωστόσο, επισημαίνουν πως ένα μεγάλο μέρος των νεότευκτων πλοίων που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν έως το τέλος του έτους, είναι πολύ πιθανόν να μετατεθεί για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την πίεση που υφίστανται τα ναύλα αλλά και τις προσπάθειες για μείωση της υπερπροσφοράς προσφοράς τονάζ, έναν από τους γενεσιουργούς λόγους της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η ποντοπόρος ναυτιλία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ