O Άκης μεγαλουργεί με το Philly steak sandwich του: Ελαφρύ & πεντανόστιμο

Μιλάμε για.... άλλλλλλο πράγμα!

Συστατικά
2 μικρά πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
60 ml λευκό κρασί ξηρό
1 κ.σ. μουστάρδα
2 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μικρές μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες κόντρα των 100 γρ. (χωρίς κόκκαλο)
4 φέτες ψωμί τσιαπάτα
4 φύλλα μαρουλιού
400 γρ. τυρί κρέμα για σερβίρισμα (100 γρ. για κάθε τσιαπάτα)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε τα πράσα με περίπου 2 κουταλιές της σούπας νερό για να μην κολλήσουν, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κρασί και τη μουστάρδα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 10΄ ή μέχρι το πράσο να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να στεγνώσει (προσοχή δεν θέλουμε να καεί το πράσο). Όταν ετοιμαστούν τα πράσα, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι αφού το σκουπίσουμε λίγο με χαρτί κουζίνας, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια έως ότου πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές και μαλακώσουν. Αδειάζουμε στο μπολ που έχουμε και τα πράσα.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτοντας άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο ρίχνουμε τις μελιτζάνες έως ότου και αυτές πάρουν ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές και μαλακώσουν. Σε περίπτωση που δούμε ότι οι μελιτζάνες είναι πολύ στεγνές προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. λάδι. Δε το παρακάνουμε όμως διότι οι μελιτζάνες απορροφούν πολύ λαδί. Μόλις ετοιμαστούν και αυτές αδειάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε και τις ντομάτες μέχρι να πάρουν παντού χρώμα και να μαλακώσουν. Αφαιρούμε και τις βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά. Διατηρούμε ζεστά τα λαχανικά μας.
Παίρνουμε τις μπριζόλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Στο ίδιο τηγάνι που κάναμε τα λαχανικά μας ή σε μια γκριλιέρα ψήνουμε τις μπριζόλες μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε ανάλογα με το βαθμό ψησίματος που θέλουμε να έχουν οι μπριζόλες μας.
Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ ή αν θέλουμε μπορούμε να το φρυγανίσουμε μέσα στο φούρνο πασπαλίζοντας το με λίγο λάδι για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Συνθέτουμε το sandwich βάζοντας ανάμεσα σε κάθε ψωμί μπριζόλα και λαχανικά και μαρούλι και σερβίρουμε!

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Σε ένα μικρό ταψί ή σε ατομικά τσέρκια, βάζουμε στον πάτο του λίγο από το μείγμα με τις φακές , και από πάνω ένα στρώμα με μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το πάνω στρώμα να είναι μελιτζάνες.
Για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας. 
Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ