Μέγα σκάνδαλο στην Μαλαισία: "Έφαγε" ο ανηψιός του πρωθυπουργού τα κέρδη από τον Λύκο της Wall Street: Ποιος αγόρασε βίλες & πίνακες

Η υπόθεση τα έχει όλα: διαφθορά στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ξέπλυμα χρήματος και... σταρ του Χόλιγουντ.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας  κατηγορείται ότι «εξαφάνισε» από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB περίπου 3,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να αγοράσει πολυτελείς κατοικίες, έργα τέχνης, ιδιωτικό τζετ και ταξίδια με γιοτ.

 

Τα χρήματα των μαλαισιανών φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» του Μάρτιν Σκορσέζε, καθώς ο ανιψιός του πρωθυπουργού της Μαλαισίας είναι ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Red Granite.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 1 δισ. δολαρίων. 

Τα περιουσιακά στοιχεία «σχετίζονται και έχουν αναγνωριστεί ως τμήμα διεθνούς συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος που υπεξαιρέθηκαν από την 1MDB» σε διάστημα τεσσάρων ετών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές. 

 

Ήδη οι Αρχές της Ελβετίας προχώρησαν στην κατάσχεση τριών πολύτιμων πινάκων που θεωρείται ότι είχαν αγοραστεί με χρήματα από το μαλαισιανό επενδυτικό ταμείο. 

Πρόκειται για τους πίνακες του Βαν Γκογκ «La maison de Vincent a Arles» και του Μονέ «Saint-Georges Majeur» και «Nympheas avec Reflets de Hautes Herbes». 

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ παιδική χαρά για τους διεφθαρμένους» είπε η εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Αϊλίν Ντέκερ.

 

Οι πιέσεις   για παραίτηση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ αυξάνονται, με σημαντικές προσωπικότητες της μαλαισιανής πολιτικής σκηνής να ζητούν από τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να απαιτήσουν την παραίτηση του Ραζάκ.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως και πως πρόκειται για μια υπόθεση «αστικού και όχι ποινικού» δικαίου.

Τη στήριξή του στον πρωθυπουργό εξέφρασε και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

 

Τα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρουν το όνομα του Νατζίμπ, αλλά κάνουν λόγο για «Μαλαισιανό αξιωματούχο 1», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ανώτερο αξιωματούχο στη μαλαισιανή κυβέρνηση που έχει θέση εξουσίας και στην 1MDB». 

Ωστόσο, πηγή κοντά στην έρευνα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο «Μαλαισιανός αξιωματούχος 1» είναι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας.

 

Είναι σαφές ομως ότι στα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ο ανιψιός του Νατζίμπ, Ρίζα Αζίζ, ιδρυτής της Red Granite, εταιρείας παραγωγής του «Λύκου της Γουόλ Στριτ».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ