32 χρόνια από τον θάνατο του Λουίς Ντε Φινές! Απολαύστε ένα μοναδικό αφιέρωμα στην κλασική κωμωδία του καλοκαιριού «Ο χωροφύλακας του Σαιν Τροπέ»!

 

 

 

 

Το λεωφορείο του γέλιου δεν γίνεται να μην κάνει στάση… Louis de Funès! Συνεπώς, το πρώτο μας φετινό καλοκαιρινό αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει και τον μεγάλο, αμίμητο, ασύλληπτο και εξωφρενικό Γάλλο χωρατατζή, μετρ των ξεκαρδιστικών μεταμφιέσεων και των ανεπανάληπτων μορφασμών! Υπάρχουν κωμωδίες και υπάρχουν και ταινίες που παίζει ο Λουί ντε Φινές! Αυτή πρέπει μάλλον να είναι και η διαφορά μεταξύ τους! Στην πρώτη περίπτωση γελάς, ενώ στην δεύτερη μπορεί και να διπλωθείς στα καθίσματα του κινηματογράφου,ή να ικετεύεις τον τεχνικό, να σταματήσει την προβολή, γιατί κοντεύεις να κατουρηθείς πάνω σου! Εδώ, στην σημερινή ταινία, δεν θα μπούμε σε τέτοιες ακραίες διαδικασίες, μιας και ως επιλογή είναι χαρακτηριστική του τρελού ταλέντου του ηθοποιού, αλλά με χρώμα από ελαφρές, καλοκαιρινές καταστάσεις. Γλυτώσατε τον πόνο στο στομάχι, νομίζετε, επειδή είναι ο «Χωροφύλακας του Σεντ Τροπέ»; Χα! Για βγάλτε το dvd από την θήκη…cineoasis.wordpress.com

Επειδή είναι η πρώτη ταινία του Γάλλου κωμικού, που παρουσιάζουμε στο Cine Oasis, ένα link για να γίνουν σωστά οι συστάσεις! Έργα και ημέρες, του αθεόφοβου Πορτογαλο – Ισπανο – Γάλλου, από το Courbevoie!

Όπως θα προσέξατε, η σημερινή ταινία είναι η πρώτη, από την σειρά αυτή των 6 ταινιών, που γυρίστηκαν πάνω στην ίδια ιδέα. Οι άλλες 5, είναι οι παρακάτω:

Le gendarme à New York(1965)

Le gendarme se marie(1968)

Le gendarme en balade(1970)

Le gendarme et les extra-terrestres(1979)

Le gendarme et les gendarmettes(1982)

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία του φιλμ, όσον αφορά στους συντελεστές. Κατ` αρχάς, σκηνοθέτης ήταν ο Jean Girault, με μια έμφαση στις κωμωδίες, ενώ να αναφέρουμε ότι έγραψε και πολλά σενάρια. Σ` αυτό εδώ(“Le Gendarme de Saint – Tropez”), τον βοήθησαν και οι πένες των Richard Balducci, Jacques Vilfrid. Η άκρως καλοκαιρινή μουσική, είναι του Raymond Lefèvre. Η εταιρεία, που ανέλαβε την διανομή, ήταν η SNC – Franca Films. Πρεμιέρα για το φιλμ, 9 Σεπτεμβρίου του 1964(ήμουν 2 μηνών…), στο φινάλε εκείνου του καλοκαιριού. Ήταν μια Γαλλό – Ιταλική συμπαραγωγή και γυρίστηκε έγχρωμη, με διάρκεια 95 λεπτά.

Ο ντε Φινές είναι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, ενός μικρού χωριού κοντά στο περίφημο Saint-Tropez. Αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή. Να εμποδίσει την εξάπλωση του γυμνισμού, στις παραλίες του διάσημου θέρετρου! Απολαυστικότατος ο Louis de Funès, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του καστ. Οι Geneviève Grad, Michel Galabru, Jean Lefebvre και Christian Marin, υποδύονται τους βασικούς ρόλους. Στην πορεία του σεναρίου, ο ντε Φινές θα μπλέξει και με μια σπείρα κακοποιών, που επιχειρούν να κλέψουν έναν σημαντικό πίνακα ζωγραφικής του Rembrandt. Το όργιο των απρόβλεπτων καταστάσεων, με τις οποίες εμπλουτίζεται η ταινία, είναι ατελείωτο και διασκεδαστικό, μέχρι το τελευταίο λεπτό διάρκειας της ταινίας!

Η ταινία άφησε εποχή, με τον cool τρόπο που βλέπαμε να κυλάει η ζωή, σε μια περιοχή όπως αυτή του Σεντ Τροπέ(και της οποίας τη μορφή είδαμε μόνο από το σινεμά, στην συντριπτική μας πλειοψηφία…), με το δροσερό της ρυθμό που σε συνεπαίρνει, αλλά και με το υπέροχο χιούμορ της και, φυσικά, τις αλησμόνητες ερμηνείες των ηθοποιών! Το κλίμα δε που αναπλάθει, είναι ακόμη και σήμερα στα μάτια μας μοναδικό! Μπορεί λοιπόν στο Σεντ Τροπέ να μην πήγαμε, αλλά με αυτή την ταινία περάσαμε αξέχαστα καλοκαίρια, ξέγνοιαστα και με κείνο το αεράκι να σου χαϊδεύει το κορμί! Το καλύτερο παγωτό, το πιο ζουμερό φρούτο, η πιο γαλάζια παραλία! Αν κοιτάξετε στο νου σας λιγάκι παραπέρα, θα βρείτε και την φιγούρα του «Χωροφύλακα», να σας κάνει εκείνες τις απίθανες γκριμάτσες!

Ορισμένα ακόμη στοιχεία για το φιλμ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ