«Λόφοι Ελούντας»: Η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση των τελευταίων 30 ετών στην Κρήτη - Ξενοδοχεία 5 αστέρων & μαρίνες

Το 2019 θα ξεκινήσει να υλοποιείται η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση των τελευταίων 30 ετών στην Κρήτη.

 Πρόκειται για το σχέδιο της εταιρείας Mirum Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας από το 2007, έχοντας δημιουργήσει το πιο απαιτητικό πλάνο πολυτελών τουριστικών υποδομών που έχουν σχεδιαστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια σε μια επένδυση που εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ.

 

Το σχέδιο «Λόφοι Ελούντας» (Elounda Hills) περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

 

Εκτός από το Τσιφλίκι που έχει ήδη ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει τέσσερις επιπλέον μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες εκτιμάται πως «θα έχει εργοτάξιο το 2019», σύμφωνα με τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στην τελευταία της συνεδρίαση ενέταξε στο νομό των «γρήγορων επενδύσεων» (Fast Track) την προώθηση δύο τουριστικών επενδύσεων. Εκτός από εκείνη στην Εύβοια, η επένδυση της Κρήτης αφορά το μεγαλύτερο τουριστικό πρότζεκτ που έχει ανακοινωθεί ή υλοποιηθεί μέχρι τώρα στην Κρήτη και χωροθετείται στα «Πλευρά», κάτω από τα Λενικά και την ευρύτερη περιοχή που φτάνει στα όρια με τα Χαβάνια.

Πρόκειται για μια έκταση 600 στρεμμάτων γης, στην οποία θα αναπτυχθούν πολύπλευρες επενδυτικές δράσεις τουριστικού χαρακτήρα, σ’ ένα έργο που αναμένεται να φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ. «Με την απόφαση αυτή έχει μπει πλέον το νερό στο αυλάκι για να προχωρήσουν σε υλοποίηση οι επενδύσεις που σχεδιάζονται», εξηγεί παράγοντας της αγοράς, αφού είναι πλέον σαφές ότι το κομμάτι των εγκρίσεων φεύγει από τη λογική του ΠΕΡΠΟ και ακολουθεί τον θεσμό των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), τα οποία αποτελούν ένα νέο χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό εργαλείο τα τελευταία δύο χρόνια και με το οποίο έχουν εγκριθεί ορισμένες σημαντικές επενδύσεις όπως η άλλη μεγάλη επένδυση στο νομό Λασιθίου, η «Ίτανος Γαία», στο Κάβο Σίδερο ύψους 267,7 εκ. ευρώ. Άλλωστε, το ίδιο το κράτος υποστηρίζει πως τα ΕΣΧΑΣΕ δημιουργούν ένα ασφαλές και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις. Κατά τη σύνταξή τους τηρούνται όλοι οι χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Ενωσιακό Δίκαιο και την Εθνική Νομοθεσία και παρέχεται στους Επενδυτές ασφάλεια δικαίου.

 

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το σχέδιο της επένδυσης περιλαμβάνει ένα παραθεριστικό τουριστικό χωριό που θα συνδυάζει τουριστικές χρήσεις με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και πολιτιστικές δράσεις καθώς και δράσεις αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών, ελικοδρόμιο και μαρίνα. Ακόμη, στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, ιατρικών εγκαταστάσεων, ιερού ναού, αμφιθεάτρου, θερινού σινεμά, βοτανικού κήπου και παρατηρητηρίου.

 

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια. Έτσι, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., άρα συνολική επιφάνεια 60.900 τ.μ. και δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ.. Στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά και ένα ίδρυμα τεχνών.

 

Σε αυτόν της περίθαλψης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών. Ακόμη, προβλέπεται να κατασκευαστούν μία εκκλησία και δέκα γραφεία υπηρεσιών. Κεντρικό σημείο της ανάπτυξης του ακινήτου αποτελεί η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με τους επενδυτές, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για την ίδια την επένδυση όσο και για την ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Όσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, προβλέπονται η κατασκευή υποδομής για την αφαλάτωση του νερού, ένας υποσταθμός μέσης τάσης, ένας χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για γκαράζ και αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει με σεβασμό στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια και τα εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις.

 

Ο σχεδιασμός του χωριού θα γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στόχος είναι η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό», αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο.

 

Για όλα τα παραπάνω ξεκινά πλέον η διαδικασία ωρίμανσης των μελετών και των εγκρίσεων που εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018 για να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο την επόμενη χρονιά.

 

Πηγή: anatolh.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ