Ξεκάθαρο μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: "ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί"

Ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για την θέση της Επιτροπής προς τις νομοθετικές αλλαγές που θέλει να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «θανατική ποινή και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμβαδίζουν».

Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Τουρκίας και την χθεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρώπης μαζί με τον Αμερικάνο ομόλογο τους Τζόν Κέρι, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε τη θέση της Επιτροπής σχετικά με το θέμα της θανατικής ποινής, συνιστώντας παράλληλα υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Τουρκία.

Δεν έλαβε θέση, πάντως, για τις χθεσινές δηλώσεις του Αυστριακού Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, που έκανε λόγο για προετοιμασμένες λίστες ονομάτων προς εκκαθάριση από την Τουρκική κυβέρνηση, πετώντας τη μπάλα στη χθεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ και τα συμπεράσματα τους.

Επίσης, δεν έκανε κάποιο σχόλιο στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, στο πλαίσιο εκπομπής της Τουρκικής τηλεόρασης όπου δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις νομοθετικές αλλαγές για να επιβάλει την θανατική πηγή. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τύχη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, συμφωνία που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως δεν επηρεάζεται, και πως η Τουρκία «δεν θεωρείται για όλες τις περιπτώσεις μια ασφαλή χώρα», συνεπώς οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ