Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Όλα όσα έγιναν στην Συνέντευξη Τύπου Μοργκερίνι - Κέρι: Τέλος στις ενταξιακές συζητήσεις αν επανέλθει η θανατική ποινή

Συμφωνώντας από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, είπε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο και τόνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την τουρκική κυβέρνηση για έκοδση του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία γι' αυτό. 

Χρειάζεται ένα επίσημο αίτημα και αποδείξεις για τους ισχυρισμούς που θα συνηγορήσουν στην έκδοση. Αν τα λάβουμε, θα κινηθεί η διαδικασία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα επίσημο», τόνισε ο Κέρι που παραδέχτηκε ότι οι συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «συνέβησαν πολύ γρήγορα».

 

Η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ήταν... πανηγυρική ως προς το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. «Είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που συμμετέχει στο Συμβούλιο και είναι μεγάλη μου τιμή γιατί είχα την ευκαιρία να συζητήσω, να ακούσω, να πω και να ανταλλάξω απόψεις με τους υπουργούς των 28 κρατών μελών», είπε ο Τζ. Κέρι, τονίζοντας τη σημασία των καλών σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν
Πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας,
οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ με τη Ρωσία, καθώς η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Ολα, θα συζητηθούν ξανά στην Παγκόσμια Συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους την προσεχή εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στο Brexit και τις επιπτώσεις του.

 

Ο Τζον Κέρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει ισχυρός και κρίσιμος σύμμαχος της ΕΕ». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, επεσήμανε την σημασία της συμφωνίας TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, «ειδικά τώρα, μετά το Brexit», όπως είπε. Θεωρώντας ότι υπάρχει έλλειψη πληροφοριών που κάνουν πολλούς Ευρωπαίους να αντιδρούν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα επανέλθει στην Ευρώπη στις 2 Σεπτεμβρίου, για να εξηγήσει τα καλά που θα φέρει αυτή η συμφωνία στους πολίτες της Ευρώπης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ