Που βρίσκονται τα χαμηλότερα ποσοστά Alzheimer στον κόσμo;

Ο δείκτης εμφάνισης άνοιας διαφέρει ριζικά σε όλο τον κόσμο. 

Από τους χαμηλότερους δείκτες στην Αφρική, την Ινδία και την Ν. Ασία, στους υψηλότερους στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Β. Αμερική. Όμως οφείλονται όλα στην γενετική? Για παράδειγμα, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερη-τουλάχιστον 5 φορές πιο χαμηλή- για τους Αφρικανούς που ζούν στην Νιγηρία απ’ ότι στους Αφροαμερικανούς που ζούν στην Ινδιανάπολη.

Ο δείκτης Alzheimer των Αμερικανο-Ιαπώνων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο κοντά σε αυτόν των Αμερικανών απ’ ότι στων Ιαπώνων. Η μετακίνηση από τον τόπο γέννησης στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγεί στην δραματική αύξηση του δείκτη Alzheimer. Έτσι, όταν Αφρικανοί ή Ασιάτες μετακινούνται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και υιοθετούν τον Δυτικό τρόπο διατροφής, η αύξηση του ρίσκου για την νόσο δεν σχετίζεται με την γενετική

Δυστυχώς, όμως, δεν χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί προς την Δύση για να υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο διατροφής. Η επικράτηση της άνοιας στην Ιαπωνία έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσα στις αιτίες περιλαμβάνεται η αύξηση της χοληστερόλης, τα κορεσμένα λίπη και ο σίδηρος από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι παραδοσιακές δίαιτες σταθμίζονται με φυτικά προϊόντα όπως δημητριακά, απαλλαγμένα από ζωικά προϊόντα. Όμως, από το 1960 , η δίαιτα στην Ιαπωνία έχει μετατραπεί από μια  παραδοσιακή – βασισμένη σε ρύζι – διατροφή σε μια κυριαρχούμενη από κρέας. Από το 1961 έως το 2008, το κρέας και το ζωικό λίπος αυξήθηκαν αρκετά εκεί όπου η επάρκεια ρυζιού μειώθηκε. Ο παράγοντας “διατροφή”που κυρίως συσχετίζεται με την νόσο Alzheimer στην Ιαπωνία οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους.

Μια παρόμοια ανάλυση στην Κίνα κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Όπως οι συγγραφείς της Ιαπωνικής έρευνας (που τονίζεται στο βίντεο Alzheimer’s Disease: Grain Brain or Meathead?) στην βάση των ευρημάτων συμπέραναν πως ο δείκτης της νόσου Alzheimer και η Άνοια θα “συνεχίζουν να αυξάνονται εκτός και αν τα διατροφικά πρότυπα αλλάξουν με εκείνα που περιλαμβάνουν λιγότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης”. Αυτό, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που δείχνουν ότι όσοι τρώνε λαχανικά εμφανίζουν 2 ή 3 φορές μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν άνοια και όσο περισσότερο κάποιος τρώει τροφές χωρίς κρέας, τόσο χαμηλότερο ρίσκο παίρνει να αποκτήσει άνοια.

Παγκοσμίως, τα χαμηλότερα ποσοστά Alzheimer στον κόσμο βρίσκονται στις αστικές περιοχές της Ινδίας, όπου παρατηρείται πολύ χαμηλός δείκτης κατανάλωσης κρέατος, αυξημένη κατανάλωση δημητριακών, φασόλια και διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Είναι πιθανό ότι η φαινομενική προστατευτική διασύνδεση ρυζιού-Alzheimer να οφείλεται στο γεγονός ότι η πτώση της κατανάλωσης ρυζιού συνδέθηκε με την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, αλλά και άλλες πληθυσμιακές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση δημητριακών προστατεύει από την νόσο Alzheimer.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ