Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε την Τουρκία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία. 

Δείτε live τώρα τι συμβαίνει σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη

 

04:17

Διάγγελμα από το Αεροδρόμιο Ατατούρκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Είναι μια προδοσία κατά του κράτους. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα πληρώσουν βαριά.... Αυτή η κίνηση είναι μια μεγάλη χάρη του Θεού γιατί θα γίνει η αφορμή να καθαρίσουμε τον Στρατό από το παρακράτος.... Η νέα Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία. Η νέα Τουρκία έχει νέες δομές.... Ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα πως βομβάρδισαν το σημείο που βρισκόμουν. Γιατί τα κάνετε αυτά; ...  Στρατιώτες, μην στρέφετε τα όπλα σας εναντίον του λαού.... "

04:05

Πυροβολισμοί και κραυγές μέσα στο κτήριο του CNN TURK

04:00

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα σε πλήθος οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη. 

03:40

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου φέρεται πως έχει προσγειωθεί ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν. Εν τω μεταξύ, στρατιώτες κατέλαβαν το κτήριο της εφημερίδας Χουριέτ. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν και στην πλατεία Ταξίμ.

03:30

Οι μάχες μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών συνεχίζονται στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης - Νέα βόμβα έπληξε το Κοινοβούλιο της Τουρκίας.  

03:25

Στρατιώτες εισέβαλαν στο κτήριο του CNN TURK - Την ίδια ώρα το κρατικό κανάλι TRT ξεκίνησε ξανά την μετάδοσή του.

03:15

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που επιβαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

03:05

Ο Φετουλάχ Γκιουλεν, ο άνθρωπος που ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κατηγορεί ως ηθικό υπεύθυνο της προσπάθειας πραξικοπήματος, διέψευσε την εμπλοκή του στα γεγονότα και καταδίκασε την απόπειρα.

03:00

Χιλιάδες κόσμος πανηγυρίζει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος. Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των τοπικών Μέσων, δύο πολίτες φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμούς στρατιωτών. 

02:45

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, η απόπειρα πραξικοπήματος "απέτυχε" 

02:40

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολη", νέα έκρηξη σημειώθηκε στην Άγκυρα, κοντά στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης.  

02:16

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

02:10 Μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα, σύμφωνα με το NTV

 

02:08  Νεκροί 17 αστυνομικοί 
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" 17 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Μέγαρο της Αστυνομίας.

 

01:50  Δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης 
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.

 

01:47

«O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο», μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rai news 24.
Ο διευθυντής του Rai News, Αντόνιο Ντι Μπέλλα, πρόσθεσε ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προσγειωθεί στο έδαφός της.
Η ίδια η Rai υπογράμμισε ότι μια ακόμη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

 

01:39 Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια - στις εισόδους της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο, δεδομένου ότι η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις. 

 

01:36  Νέα πυρά στην Άγκυρα 
Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 

 

01:33 Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το Reuters. 

 

01:32  Τρεις τραυματίες στη γέφυρα του Βοσπόρου 
Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από αξιωματικούς όταν προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τις γέφυρες του Βοσπόρου.

 

 

01:31  Έκλεισε τα σύνορά του το Ιράν 
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το Ιράν μόλις έκλεισε τα σύνορά του με την Τουρκία.

 

01: 30 Επιστρέφει εσπευσμένα ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς από την Μογγολία

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Σε διαρκή σύσκεψη ο υπουργός με τους επιτελείς της ΕΛΑΣ

 

01:25  Υπέρμαχοι του Ερντογάν κατέλαβαν τανκς

 

01:18  Άρματα μάχης περικύκλωσαν την τουρκική εθνοσυνέλευση
Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

01:15 Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την εξουσία.

 

01:15 Πληροφορίες για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταδίδει το Reuters.

01:05 Ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με το γραφείο της Προεδρίας της Τουρκίας.

 

00:59  Αλλαγές στα αεροπορικά δρομολόγια 
Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών,  έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

 

00:57  Νέα προειδοποίηση από τον Τούρκο πρωθυπουργό 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία. 

 

00:56  Έκρηξη στην Άγκυρα, πυροβολισμοί στο Προεδρικό Μέγαρο 
Φαίνεται πως υπάρχουν εχθροπραξιές στην τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, υπήρξε ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα πιθανότατα κοντά στην κρατική τηλεόραση αλλά και πυροβολισμούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

00:48  Πληροφορίες ότι ο Ερντογάν ζητάει ήδη άσυλο από τη Γερμανία

 

00:43  Ενημερώθηκε ο Ομπάμα για το πραξικόπημα στην Τουρκία 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός της Τουρκίας διακοίνωσε χθες βράδυ ότι κατέλαβε την εξουσία, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα εμποδιστεί και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ακόμη «στην εξουσία», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

 

 

Δείτε εδώ εικόνα από το σημείο

Για απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι δυνατό να επιλύσουν την κατάσταση.

O πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για απόπειρα κάποιας ομάδας στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Ο Γιλντιρίμ είπε «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό».

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, ενώ ο ίδιος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων σε χαμηλό ύψος στην Άγκυρα και άλλες πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ