Και όμως! 1 δισ. ευρώ απλήρωτες υπερωρίες δούλεψαν οι Γερμανοί το 2015 - Μια εβδομάδα δωρεάν

Σχεδόν ένα δισ. απλήρωτες ώρες εργασίας προσέφεραν οι εργαζόμενοι στους εργοδότες τους στη Γερμανία το 2015, και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πλούσιο βιογραφικό ή βρίσκονται σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

 Πέρυσι οι πρόσθετες ώρες εργασίας στη Γερμανία ξεπέρασαν το 1,8 δισ. – περισσότερες από 900 εκατ. ώρες προσφέρθηκαν αμισθί. Αυτό αποτυπώνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (IBA), που υπάγεται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.

 

Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, κάθε εργαζόμενος απασχολήθηκε το 2015 46,8 ώρες περισσότερο απ’ ό,τι προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του. Αυτό αντιστοιχεί σε διάστημα μεγαλύτερο από μία εβδομάδα. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι απλήρωτες υπερωρίες κάνουν, κατά κύριο λόγο, άτομα που διαθέτουν υψηλά εργασιακά προσόντα ή βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας.

Υπερωρίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρόσθετες επί πληρωμή ώρες εργασίας ανήλθαν το 2015 σε 816,2 εκατ., ενώ για 997,1 εκατ. επιπλέον ώρες εργασίας δεν κατεβλήθη αμοιβή. Ανεξαρτήτως της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις, πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μην κάνουν προσλήψεις, όπως επισημαίνει η DW.

 

Αντ’ αυτών καλύπτουν τις αυξημένες απαιτήσεις με υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού. Η σταθερά αυξητική τάση των υπερωριών στη Γερμανία είναι ενδεικτική των συνθηκών που επικρατούν στις εταιρείες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής Αριστεράς για θέματα εργασίας Ζαμπίνε Τσίμερμαν. Η πολιτικός επισημαίνει ότι «οι υπερωρίες αντικατοπτρίζουν την αύξηση του όγκου εργασίας και το εντεινόμενο εργασιακό άγχος».

 

Οπως σχολίασε, επίσης, η ίδια: «Η Γερμανία θα βίωνε ένα οικονομικό θαύμα αν οι επιχειρήσεις δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, αντί να απαιτούν υπερωρίες». Ωστόσο, σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς εργασίας στη Γερμανία, όπου οι απαιτήσεις για εξειδίκευση και συγκεκριμένα προσόντα είναι συγκριτικά λιγότερες, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

Νέα δεδομένα

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας (ΙΒΑ), που επικαλείται η Deutsche Welle, η έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από πέρυσι στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία πενταψήφιου αριθμού νέων θέσεων εργασίας. Σε αρκετούς κλάδους πολλές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν. Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, όπως φαίνεται από την αξιολόγηση των προσωρινών διαθέσιμων στοιχείων, δημιουργήθηκαν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Εξίσου μεγάλη είναι και η ζήτηση φιλολόγων και προσωπικού ασφαλείας, ενώ χιλιάδες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν και σε κλάδους της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Παρά ταύτα οι ερευνητές του ΙΒΑ τονίζουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να μεταφραστούν εξ ολοκλήρου σε κέρδος για την απασχόληση, δεδομένου ότι πολλές «νέες» θέσεις ενδεχομένως να καλύφθηκαν με προσωπικό που απασχολούνταν σε άλλους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση, η επί μακρόν έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας δεν αντιμετωπίζεται στην παρούσα φάση από τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ