O Κυριάκος & η Μαρέβα του: Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ με στυλ για το ζεύγος εν αναμονή Πρωθυπουργικών καθηκόντων;

Με συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ήταν, όπως λένε επιτελείς της Συγγρού, κάνοντας αποτίμηση της επίσκεψης, ένα άκρως παραγωγικό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε τις δυνατότητες ανάκαμψης που είναι πεπεισμένος ότι διαθέτει η Ελλάδα και εξέτασε ενδελεχώς τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ έδωσε έμφαση στην αποκόμιση εμπειριών για την πρωτοπόρο κατεύθυνση του Ισραήλ σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όπως και στον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε ταυτόχρονα τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, λειτουργώντας ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο στο ταξίδι του, εκτός από τους συνεργάτες του, όπως ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο σύμβουλός του για θέματα επιχειρηματικότητας Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόταν και από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία στάθηκε διακριτικά στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ για πρώτη φορά σε επίσημη επίσκεψη.

Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Νετανιάχου συζητήθηκε η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του σχήματος Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. Ειδικά για τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, τονίσθηκε ότι δεν θα έχει επίπτωση στη βούληση των δυο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους. Έγινε, επίσης, συζήτηση για συνεργασία στους τομείς αγροτεχνολογίας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας και υπογραμμίστηκε πως είναι ανάγκη να γίνουν πράξεις όσα συζητήθηκαν.

Έγινε ακόμη συζήτηση για τις  πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το Μεσανατολικό, καθώς και στις κοινές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Ευρώπη. Τέλος, συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράν και τη σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στη συνάντηση, νωρίτερα, με τον πρόεδρο του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Knesset) Γιούλι Έντελσταϊν, συζήτησαν για τη συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά  και με άλλες χώρες, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο ισραηλινός επίσημος την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος  επισκέφθηκε τα Παλαιστινιακά εδάφη και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Ραμί Αμντάλα, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση η οποία θα βασίζεται στη λογική των δύο ανεξάρτητων κρατών, συναντήθηκε ακόμη με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, Αγιελέτ Ναχμίας Βερμπίν, καθώς μα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και συμπρόεδρο του κόμματος Σιωνιστική Ένωση (Zionist Union) Τζίπι Λίβνι. Η συζήτηση με την τελευταία περιστράφηκε κυρίως στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι συνέπεια του λαϊκισμού και  πρόσθεσε: «Εάν δεν πιστέψεις τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις».

Το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ περιελάμβανε ακόμη επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ (Yad Vashem), όπου ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Βαθιά συγκινημένος από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τη φρίκη αυτή της τραγικής περιόδου». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ