Τσακαλώτος: Έρχονται μέτρα ''φιλελευθεροποίησης'' - Άρση των capital controls μετά την δεύτερη αξιολόγηση

Στην κρατική τηλεόραση μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία χαλάρωσης των capital controls είναι συνεχής, και πως σταδιακά θα λαμβάνονται μέτρα «φιλελευθεροποίησης».

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε στην ανάγκη να «πιστέψει ο κόσμος ότι έγινε η μια καλή ανακεφαλαιοποίηση, ότι είναι σταθερές οι τράπεζες, ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα –με το πλαίσιο υποστήριξη της κυβέρνησης- για τα κόκκινα δάνεια. «Αν αρχίσει να επιστρέφει ο κόσμος τα χρήματά του στις τράπεζες, τότε θα αρθούν τα capital controls», είπε.

Είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ρύθμιση χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για όσους φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα προς επένδυση, και σημείωσε ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα κατατεθούν και πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση. Εκτίμησε ότι η πλήρης άρση των capital controls θα πραγματοποιηθεί μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα. 

Στη συνέχεια έστρεψε τα "βέλη" του κατά μερίδας του Τύπου, καταλογίζοντας σε ορισμένα ΜΜΕ ότι βρίσκονται «σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα κλίμα πως "ό,τι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι αποτυχία". Οι προσδοκίες που δημιουργούνται παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ.

 

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «κάθε αξιολόγηση θα είναι πιό εύκολη από την προηγούμενη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι μετά από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου άνοιξε το θέμα του χρέους, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, που δεν έχουν πάντα μεταξύ τους ταυτόσημες θέσεις.

«Ως πανεπιστημιακός και ως υπουργός λέω πως αυτό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ. Αντιλαμβάνομαι, όμως, τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων», είπε.

Άσκησε κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της φοροδιαφυγής, κατηγορώντας τους πως «τόσα χρόνια την ανέχτηκαν». «Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική του νίκη, στην Ευρώπη θα κυριαρχούσαν μόνο φαινόμενα τύπου Λεπέν», είπε.
Για το θέμα των εσόδων, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι πάνω από τους αρχικούς στόχους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ